Blog Details

Dr. Edhem ČustovićTop of Form

Bottom of Form

SJEĆANJE NA KRALJA STJEPANA PRVOG  KOTROMANIĆA

   

Iza nas je mjesec oktobar 2022. godine. 


Jedan od najljepših mjeseci u ovoj godini.


Mjesec ogrnut purpurnim bojama jeseni i sav okupan vrelim suncem!


U davnom mjesecu oktobru rođen je i bosansko-hercegovački ban Stjepan Tvrtko Prvi Kotromanić, za kojeg istoričari tvrde da je zemlju Bosnu učinio širokom i prostranom srednjovjekovnom državom za sve na zapadnom Balkanu! Bosna je, jednom riječju, doživjela najveći uspon upravo za njegove vladavine! Rođen je prije 684 godine, a banovinu je vodio od 1353. do 1377. Bio je potomak tri vladarske dinastije - bosanske, hrvatske i srpske. Do smrti 1391. godine ovaj veliki borac bio je bosanski kralj! KraljTvrtko je bio nasljednik hrvatske kneževske dinastije Šubića. Ako je iko imao moralno i zakonsko pravo da kaže da je i Bošnjak i Srbin i Hrvat, onda je to upravo bio ovaj vladar, kojeg se svake godine sjećamo upravo u mjesecu oktobru, pa i u ovom, suncem obasjanom, kojeg će generacije pamtiti upravo po vrelinama. 


Krunisanje Tvrtka Prvog obavljeno je 1377. godine u mjestu Mile, nedaleko od Visokog!  Naslijedio je otprilike teritoriju današnje Bosne i Hercegovine, sa nešto više primorja - do Metkovića i Stona u današnjoj Hrvatskoj. Stasavajući u godinama koje su uslijedile, uspio je, uz ostalo, da pobjedi i u ratu sa moćnim ugarskim kraljem Lajošem Velikim, nakon čega je kažu pune četiri decenije nemilosrdno vladao našom domovinom Bosnom. 


10. marta 1391. umro je kralj Tvrtko I Kotromanić | hamdočamo


Nažalost, kralj je godinama imao sukobe sa plemstvom. 


Uspio je, ipak da i u takvim složenim okolnostima, pripoji Bosni dio Raške, u Srbiji.

Diljem tadašnje bosanske države, kao gljive poslije kiše, izranjali su brojni rudnici, bujala je trgovina, a gradovi i naselja su izgledala sve ljepše i ljepše. Zanimljivo je da je Kralj Tvrtko osnovao, uz ostale gradove, i Herceg Novi. U vrijeme njegove vladavine odvijala se i čuvena Kosovska bitka, ali u njoj nije učestvovao tadašnji bosanski kralj Bosne lično, ali je pružao pomoć u ljudstvu i pomagao hrišćanskoj strani da zaustavi osvajanja Otomanske imperije. 

Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić je, u svakom slučaju, bio i ostao jedan od najuspješnijih bosanskih vladara svih vremena, kako u Bosni, tako i na Zapadnom Balkanu. Treba reći da je, osim osvajačkih uspjeha, kralj Stjepan dao veliki doprinos bujanju kulture tog vremena i cjelovitog duhovnog napretka, što mu je pomoglo da bude poštovan i priznat posvuda u to vrijeme i cijenjen kao najjači vladar tog vakta i zemana!

Bilo je to sjajno bosansko zlatno vrijeme! 

Kud ćete dalje - u to doba, zahvajujući upravo našem kralju, kovao se u to vrijeme i zlatni novac na području države Bosne, a u vrijeme njegove vladavine pojavili su se i heraldički simboli ljiljana, koji će za sva vremena postati znakom bosanskih banova i kraljeva. Ovom znamenitom čovjeku podignuti su spomenici u Tuzli i u Herceg Novom. 


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Coat_of_arms_of_Kingdom_of_Bosnia.svg/220px-Coat_of_arms_of_Kingdom_of_Bosnia.svg.png

                                                Grb kralja Tvrtka I

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt