Blog Details

                          

BIH I KOMŠIJE USKORO U SVEMIRUZvuči nevjerovatno, ali je istinito: Naša država Bosna i Hercegovina  samo što nije lansirala svoj prvi satelit! Kažu, do kraja godine ima da poletimo u kosmos! 

Dakle, ne rade državni parlamenti, ni državna vlada, ni mnoge komisije ni tijela, ali mi i dalje funkcionišemo - samo što nismo poletjeli?!

A, evo kako je sve počelo.

Formiranjem Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope na Balkanskom poluotoku,  odškrinuta su vrata za pripremu skorog raketnog izleta u mračna prostranstva nebeska, u koja su decenijama i prohujalim stoljećima mahom mogli da lete samo oni najbogatiji i najmoćniji. 

A onda su na red došli oni najsiromašniji!

Članica te asocijacije bila je, na našu sreću, jedna uzorna grupa, okupljena oko Centra za edukaciju i robotiku, te inovacije i tehnologiju u gradu na Neretvi, koja se pridružila sličnim udruženjima u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Predstavnici svih pet država neumorno rade i svakoga dana, u svakom pogledu, svih pet država, sa ovih naših prostora, sve su bliže našem balkanskom satelitu, tvrdi jedan naš /ne/pouzdani izvor, koji se zna đahkad i zamutiti….

To prvo balkansko raketno čudo, koje će, kako obećavaju vrijedni stručnjaci iz pomenutih pet država, poletjeće najkasnije do 31. decembra, ove dvije hiljade i dvadeset  druge. 

- A gdje, pitali smo neke od stručnjaka, a oni kroz smješak odgovaraju na isti način - tajnovito i maglovito: u vasionu, a gdje bi drugdje!?

Uglavnom, dragi naši čitaoci, u ovom trenutku mi vam možemo prenijeti samo ono što kažu neki od ljudi iz Centra. 

A oni kažu još i ovo:

- O pripremama i lansiranju prvog našeg satelita stara se Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, Montenegro space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja.

Oglasio se i naš čovjek Anes Hadžiomerović, iz mostarskog Centra za edukaciju, robotiku, inovaciju i tehnologiju ili skraćeno “Cerita”, koji na tečnom bosanskom jeziku kaže da “...smo svi mi ponosni, pa i ekipa iz Aplikacije ABC Djeca, što imamo svi isti cilj da napredujemo i da proširimo taj svemirski program u svim zemljama regiona”. 

istraživanje svemira

Četiri predstavnika balkanskih zemalja – neposredno pred polijetanje, dok je peti zakasnio, pošto je dijete vodio u obdanište…

 

Kako nezvanično saznajemo, objelodanjeno je samo to da će se svi troškovi dijeliti na pet zemalja. Crna Gora, ako ne prispi, baviće se kažu razvojem rakete, Hrvatska komunikacijom sa satelitom, ali ne tamošnjeg predsjednika i premijera, nego sa Nebom i Zemljom, Srbija će osigurati gorivo, a predstavnici Sjeverne Makedonije i naše zemlje valjda će brinuti o piću i janjcima na ražnju, pošto nisu pominjani u troškovniku prve rakete. 

Naše gore list Anes je potvrdio da je cilj svih predstavnika pet balkanskih zemalja da do kraja ove kalendarske godine  svi oni ulože maksimalne napore i stvore uslove da se lansira zajednički satelit, koji će, kako kažu, u čast sedamdeset i pete  godišnjice nezavisnosti Indije, velikodušno pokloniti Asocijaciji. Niti ja znam zašto Indiji, niti sam odgonetnuo kojoj asocijaciji…

Kažem ja vama – nije se igrati sa nama Balkančerosima. Mi redovno, svakih pedesetak godina, ili ratujemo, ili - letimo u vasionu. 

Sve u svemu, ovo je, priznaćete i vi, koliko i mi, historijski događaj!

- Zajedno smo jači, mi na Balkanu, poručili su uglas predstavnici četiri zemlje, koje se bave našim satelitom, a predstavnik pete zemlje je donekle uzburkao javnost kazavši kako se on ne osjeća Balkancem i dodao kako je on, van svake sumnje -  Europljanin.

Pratićemo do Nove novcate 2023. je li pošlo za rukom mladim stručnjacima iz pet balkanskih država da pokrenu satelit i javiti vam na stranicama naše Aplikacije ABC Djeca dokle su junaci dogurali!

 

Zabilježio Velid Džindo


Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt