Blog Details

ETNO SELA U GRAĐANSKOJ BiH


Bosna i Hercegovina ima na desetine, ako ne i stotine hiljada sela i - samo pedesetak etno sela!

A da niču svakodnevno nova, niču, nije da ne niču!

I to sve ljepše od ljepšeg!

Pravi džennet ili raj, haj!

Velite - previše mi ovih uskličnika! I jest’, vala. 

Moram ih nizati jer ne mogu a da ih ne sejrim. Čak i noću ustajem samo da bih vidio jesu li mi sve ove biser kuće na broju.  

Posljednjih godina turistička privreda se razbuktala diljem naše jedne, jedine i najdraže. Sad je i svakom vrapcu, a da ne kažemo i njegovoj životnoj saputnici vragolanki  jasno da smo visoko, visoko na listi najljepših zemalja svijeta.

Ukoliko neko misli drugačije, do njega je, nije do nas.

Eh, pa vidi sad samo ovo….Biser do bisera, zamak do zamka.

Fotografija: 1

Pitate se sigurno šta je sve izgrađeno u brojnim bosansko-hercegovačkim etno selima i kako ti objekti izgledaju izvana i iznutra?

Možda najbolji primjer jeste Etno selo „Stanišić“, podignuto 2003. godine,  na  prilazima Bijeljini. Vaš pripovjedač je početkom treće decenije dvadeset i prvog stoljeća, sa osobitim zadovoljstvom proveo jedan dan u tom čarobnom etno selu. Dočekao nas je vlasnik ovog nesvakidašnjeg naselja Boris Stanišić i ispričao nam na tenane kako se odvijala njegova istraživačka epopeja. Ovaj izuzetni stvaralac mjesecima je obilazio zavičajna, ali i neznana područja i tamošnja sela ili njihove razvaline i svaki put se vraćao kući oduševljen onim što je vidio i doživio na tim svojim putešestvijima. Sa posebnim pijetetom i poštovanjem tragao je i nalazio brojne predmete, koji su krasili planinska sela u minulim stoljećima.

U središtu pažnje su ta jednostavnost načina života i sve te generacije, koje su učestvovale u kreiranju takvog života i sadržaja koji su krasili svako selo.

U tome leži i odgovor zašto svaki od posjetilaca, pogotovo onih koji su “okusili” život na selu, već na ulaznim kapijama tog naselja, osjeća toliku radost i divljenje prema graditeljstvu prohujalih vremena i nezaboravnom načinu života, koji je posvuda potpuno vidljiv. 

Današnje etno selo u Bijeljini do u tančine dočarava svu ljepotu i funkcionalnost  tih drvenih građevina, mahom kuća brvnara. Tu je, naravno, i svo to autentično pokućstvo, koje su stoljećima koristile naše prababe / pranane  i  naši pradjedovi / đedovi.

Ne zna se šta je ljepše i funkcionalnije: brvnare, ili vodenice, ambari ili hambari, bunarevi građeni od kvalitetnog kamena ili prostorije korištene za zbrinjavanje proizvoda od mlijeka, zatim  vodenice/mlinovi, pa očaravajuće nošnje, koje govore o jednom vremenu i odjeći naših predaka…Tu su zatim verige, bakrači i kalaisani kotlići, sa tronožcem, kovani sačevi za pečenje hljeba, razne lopate i mašice, tave i tepsije ili tevsije i brojni  drugi kovani pribor i suđe tog vremena 

Pa onda banjice, za pranje ruku i kupanje, lampe ili lambe,  “stanovi” za tkanje prelijepih ćilima ili raznih prostirki- ponjava, korištenih za zastiranje drvenih podova. Tu su i kovačnice i grnčarije, koje su  izrađivane u grnčarijskoj radionici.


Fotografija: 1


A vidi sad vraga - cijelo jato etno selaaaa sletje pred vaše i naše oči!!!!!!! 


Hajdemo da malo pričamo, oči nas zabolješe od ove ljepote, koja, poput serdžade, izsijava iz bosanskih perivoja! I hercegovačkih, naravno!

Ako bacite samo jedan letimičan pogled na ovu kartu, nabrojaćete čak dvadeset i tri etno sela! Očito, rodilo da ne može bolje!

Etno sela u BiH

 


Eh sad ćemo malo da se ružimo. A kako i ne bi?

 

A zašto, pitate se?


Nažalost, i ptici na grani, kao i golubu u ruci je kristalno jasno da se našem eko turizmu ne poklanja dovoljno pažnje. Izvinite, ali tako je. Jer, kad god pogledam s brda i poljana, golim okom vidim da se malo pažnje poklanja takozvanom ruralnom turizmu. 


Neimenovani turistički radnik nedavno mi veli: 


- Čuj, novinaru, ako ćemo pošteno – pa ko koga prevari – treba konačno promovisati sva etno sela, bez razlike čija su, a potom i iz čijeg su entiteta i ponekog distrikta.

Pa nabroja, meni neka nepoznata, poput etno sela, eko sela, etno domaćinstva i ruralni turizam, valjda seoski, ali ova riječ “ruralno” zvuči nekako baš posebno!

 

Koje su prednosti etno sela nad hotelima i mehanama, pitate se vi, naši dragi čitaoci, koji posljednjih godina ljetuju u odmaralištu koje se ove “ABC Dječilište”.Pa, vidite nešto – etno sela su sigurno pogodnija za odmor sa djecom nego što je to hotelski smještaj. 


Majke mi!


Onda, djeca zaslužuju i trebaju da upoznaju prirodu i da počnu da je cijene i poštuju od malih nogu, a ne kad se ožene ili udaju!

Eh, to ti je, dragi moji, jedini način da nove naraštaje naučimo pravim  vrijednostima. A sada – minute dvije uživajte u ovom modernom etno selu. I da znate: nije na prodaju. Dođi, ljetuj, plati, a kad se kiše i snjegovi stušte sa okolnih brda, razguli u mjesto rođenja, zadnja pošta Amerika, Engleska, Skandinavija, Australija, Novi Zeland  i da ne nabrajam.


Prepuštam vas još koju minutu da sejrite ovu ljepotu, koja izvire kao gejzir ili kao naša topla voda ilidžanska, na tridesetak metara udaljenosti od izvora  “Knežak”, vlasnika Halida Bešlića…


Eh, sad kad ste se nagledali i ovog, ko zna kojeg po redu etno – sela, vrijeme je da vam sapoštim da je eko turizam svakoga dana, u svakom pogledu - sve popularniji! A kako i ne bi bio, kad je priroda totalno puna ljepote, poput ljepotice Emine, iz nezaboravne istoimene Šantićeve pjesme. 


OSTALO

Inače, mnoga bosansko-hercegovačka etno sela okružena su šumama, livadama, potocima, seoskim kolibama i kućama. Ama, svega pomalo.

S razlogom, mnogi od vas se raspituju gdje sve ima u Bosni, a naravno i Hercegovini  tih…kako rekosmo, etno sela? 

Ovako, etno sela su se razbaškarila u Međugorju, zatim u prozor-ramskom selu Remić, pa u Begovom selu kod pećine Bijambare kod Olova….Zatim, na svom mjestu je etno selo Čardaci kod Viteza, pa selo Babići u Rostovu, kod Bugojna, pa selo Kotromanićevo… Divimo se i Etno-selu „Mirna dolina“, koje se nalazi na lokaciji Mačkara u Gornjem Vakufu. Zabilježili smo i i Etno-selo “Herceg”, ali, da mi date dva i po miliona dolara ne bih vam znao reći u kojem mjestu se nalazi to etno seoce. 

 

Tu su i Etno selo Mačkovac, zatim domaćinstvo “Kovačević”, pa onda izvjesni “Mitrović” i posljednje etno selo, do kojeg smo stigli – ono na  Boračkom jezeru!

Dođite! 

Odvešćemo vas, dragi zaljubljenici, među etno drugove… I tu ćemo riješiti sve naše dugove. U nastavku, uživajte u ovim prelijepim slikama naših reprezentativnih etno sela. 

Ovo su samo neka od turističkih etno sela. Ako se nastave gradnje novih etno sela, vjerujte, eto nas vama ponovno u pohode. Pa, kud puklo – da puklo…

 

 

 

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt