Blog Details


DIJAK, A NIJE VLADO…

Četiri godine prije početka surove agresije na Bosnu i Hercegovinu umro je jedan od najvećih humorista Bosne i Hercegovine Vlado DIJAK. Na vječiti počinak ispratili su najpoznatijeg sarajevskog Vladu svih vremena brojni prijatelji i poznavaoci, a na iznenađenje svih nas, okupljenih na sarajevskom groblju Bare, Sunce je pržilo s’ trebevićkih vrhova, kao da je juli, a ne novembar!

Jah…

Trideset četiri godine kasnije u Sarajevu je rođen Vladin prezimenjak DIJAK! 

Ali, nije čovjek, nego “Elektronska baza srednjovjekovnih bosanskih tekstova savjetodavnog karaktera” i „administrativno - pravnih i epigrafskih spomenika”!

Možda se ovakvo poređenje neće svidjeti mnogima od vas, koji čitate ovaj tekst, ali, sto posto sam ubijeđen da bi mi moj drug Vlado aplaudirao baš onako kako se u jednoj sokolačkoj bašti, zajedno sa mnom, radovao kao dijete uoči Bijele olimpijade, šaljući na dopisnici “olimpijski pozdrav” neimenovanoj mladoj novinarki Radio Sarajeva, koji sam ja smislio /?!/, na Vladin zahtjev! 

Dakle, dragi naši mališani, srednjoškolci, radnici, službenici i penzioneri, svi vi stručnjaci, koji ne možete zamisliti dan u kojem nećete trknuti do Aplikacije ABC Djeca i vidjeti šta ima novo na njenim stranicama, da vam sada, onako poistiha, pojasnimo o čemu se zapravo ovdje radi!  

Prije toga dozvolite mi da ustanem na staračke noge i kažem:

NEKA ŽIVI APLIKACIJA ABC DJECA!

A sada, da vam kažem na tečnom bosanskom jeziku, da pomenuta platforma nosi naslov “DIgitalni Jezički Anotirani Korpus, što u skraćenoj varijanti glasi: DIJAK! 

A pazite sad ovo: Institut za jezik, pod imenom UNSA, sa saradnicima, PRVI je u regiji, koji je baš na takav način predstavio bosansko srednjovjekovno nasljeđe! 


Uz to, razlog više je što će Bosanski elektronski rječnik poslužiti baš svim istražiteljima i bosansko-hercegovačkom društvu u cjelini!

I to nije baš sve. 

Bosanski elektronski Rječnik poslužiće i brojnim istražiteljima i cijelom društvu.

Šta sve još predstavlja DIJAK?

Pod A/ - Takvu bazu, koja je zamišljena kao elektronski Rječnik, koji čine čak dva podkorpusa: administrativno-pravne tekstove, što će reći – povelje, darovnice i pisma i epigrafske tekstove - odnosno zapise na kamenu i kolofoniju, čvrstoj materiji, koja je dobila ime po istoimenom grčkom gradu Kolofonu! 

Pod B/ - Vrlo je bitno da takva baza podataka omogućava da možete pronaći bilo koju riječ u tom korpusu ili povelje i natpise, nakon čega se pojavljuje azbučni niz i dobijete definitivno kompletnu listu riječi, kao i osnovne podatke gdje je i kada nastao traženi dokument. 

Ukoliko vam nije sve baš previše jasno, ja vjerujem da će vrhunski stručnjaci i saradnici aplikacije ABC Djeca i njihovo bogato znanje pomoći u pojašnjenju ove najnovije tehnike! 

I Pod C/-DIJAK predstavlja nezaobilaznu platformu za sve one koji se interesuju za našu kulturu, istoriju i baštinu srednjovjekovne Bosne, a posebno za jezik i književnost, ali i pismenost i izučavanje istorije jezika. Na taj način obrađena je narodna pismenost i to putem Instituta za jezik UNSA, te u digitalnom smislu zaokruženo predstavljanje naše baštine.

Ovom novom tehnologijom i platformom najviše dobivaju svjetski slavisti, koji će se vjerovatno sada češće  upuštati u temeljito istraživanje bosanske baštine. 

Definitivno – bosnistika  ili istorija jezika, dobila je mnogo kroz platformu DIJAK, koja hodi pouzdanim puteljkom, ka brojnim istraživačima, širom naše domovine, regiona i šire!

Najzad, podsjećamo vas, dragi naši čitaoci, da je platforma DIJAK dostupna za istraživače na linku:  https://www.e-bosanski.ba/dijak/ .


Podijelio sa vama radost vaš 

Velid Džindo


Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt