Blog Details

AKTUELNOSTI

BOSANSKI JEZIK I U SLOVENIJI!


Dobra vijest iz  Republike Slovenije !

Zvaničnici Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i sport Republike Slovenije razmotrili su sa predstavnicima Bosanskog akademskog društva u Sloveniji mogućnosti za uvođenje bosanskog jezika, kao obaveznog izbornog predmeta!

Dogovoreno je da se do devetog mjeseca ove godine stvore neophodni uvjeti kako bi u tom mjesecu u slovenskim osnovnim školama trebala da počne dopunska nastava na bosanskom jeziku. Riječ je prevashodno o učenicima viših razreda osnovnih škola, ali i svim učenicima, koji pokažu zanimanje za učenje bosanskog jezika, koji će moći da izučavaju jezik svojih predaka, na isti način kao i njihovi vrsnici u školama nekih evropskih zemalja, poput Švicarske i Austrije!

Čelnici Bosanskog akademskog društva, profesor doktor Edvin Dervišević i Adriana Kuči, te profesorica bosanskog jezika Mirela Galijašević, obavili su razgovor sa slovenskim rukovodstvom Sektora obrazovanja - Alešom Ojstršekom i Bronkom Štrausom.


Adriana Kuči je upoznala slovenske domaćine sa funkcioniranjem Bosanskog akademskog društva, koje je počelo rad u martu ove godine, naglasivši da je “…čuvanje identiteta kroz književni jezik, kao jedan od osnovnih bedema kulture naroda, među primarnim zadacima akademskih građana bosanskog porijekla”.

Obje strane izrazile su spremnost da se u predviđeno vrijeme okončaju sve aktivnosti, kako bi se stekli uvjeti za uvođenje dopunske nastave iz bosanskog jezika, najkasnije do početka naredne školske 2022/2023. Godine, kao i da se ispune pretpostavke za dugoročno sticanje statusa obaveznog izbornog predmeta za bosanski jezik.

/V.Dž./Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt