Blog Details

LANA PUDAR – ZLATU ZLATO


 

Na bosanskohercegovačkom plivačkom nebu, poput zlata, zasijalo je ime  Mostarke Lane Pudar! I sve žešće sija…

Za kratko vrijeme, Lana je postigla izuzetne sportske rezultate. Posljednji veliki uspjeh postigla je u utrci na dvjesto metara “delfin”, na Mediteranskim igrama u Oranu, u Alžiru! Osvojila je 1. jula zlatnu medalju, s vremenom 2:09.18! 

Ovo je prva zlatna medalja BiH na Mediteranskim igrama u Oranu, a ukupno sedma.

Lanu narednih dana očekuje nastup na 50 metara “delfin”, a potom će plivati u disciplini 100 metara “, takođe delfin”. Sjajna bh. plivačica će nakon posljednje utrke na Mediteranskim igrama otputovati za Rumuniju, gdje će se u Bukureštu održati Evropsko juniorsko prvenstvo, koje je na programu od 5. do 10 jula, a Lana će prvi nastup imati 6. jula u disciplini 200 metara “delfin”.

 

 

Ovakvim uspjesima prethodili su također brojna takmičenja i značajni rezultati mlađahne sportašice. Podsjećamo na neke od njih.

Sa petnaest godina života,  na Otvorenom prvenstvu Srbije, održanom u martu 2021. godine, Lana se kvalifikovala za Olimpijske igre, u disciplini stotinu metara “delfin”! 

Nakon toga, iste godine, Lana Pudar je na Evropskom juniorskom prvenstvu  u Rimu, osvojila zlatnu medalju na stotinu metara “delfin”, a potom je na Olimpijskim igrama u Tokiju ostvarila također vidne rezultate, takmičeći se u konkurenciji trideset i tri svjetske plivačice!

A onda je na svakom novom takmičenju, pa tako i na Svjetskom kupu  u Kazanu, ovo čudo od djeteta nastavilo da niže uspjehe i kiti se medaljama!

Na Svjetskom prvenstvu u kratkim bazenima,  2021. godine, u Abu Dabiju, be-ha šampionka  osvojila je bronzanu medalju na dvjesto metara  “delfin”! Bilo je to prvo odličje  na nekom velikom takmičenju za našu domovinu  u seniorskoj konkurenciji!  

Najpoznatija naša sportistkinja Lana Pudar uskoro je popravila državne rekorde u disciplinama 50, 100 i 200 metara – “leptir stil” i u dvadeset petometarskim i u pedeseto-metarskim bazenima. 

Nastavili su da pljušte rekordi mlade takmičarke u Mađarskoj, ove godine. Fenomenalna be-ha plivačica Lana Pudar je novim uspjehom na Svjetskom prvenstvu u velikim bazenima u Budimpešti, iznova potvrdila svoj kvalitet i oduševila domaću i svjetsku javnost.

 Na finalnom nastupu, u glavnom gradu Mađarske, Lana je, u disciplini 200 metara “delfin”, zauzela odlično šesto mjesto!

Lana Pudar, članica plivačkog kluba “Orka Mostar”, plivačko je čudo  od djeteta!

Nažalost, naša šampionka nema bazen u rodnom gradu Mostaru, pa su djevojčica i njeni treneri prinuđeni da lutaju po svojoj domovini, u potrazi za adekvatnim bazenom!

Iščekujući bolja i poštenija vremena, živimo u nadi da ćemo se još dugo radovati uspjesima naše Lane, ali i brojnih mlađahnih djevojaka i momaka, koji diljem ove prelijepe zemlje i svijeta , znanjem i mudrošću, usrećuju druge zemlje, njihove vlade i parlamente, potvrđujući na taj način talenat i darovitost bosanske i hercegovačke djece!

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt