Blog Details

NJENO VELIČANSTVO ČOKOLADA


Dragi zaljubljenici u čokoladu, ali i u projekat ABC Djeca, obavještavam vas da smo mi, Evropljani, i ove godine, svečano obilježili sedmi i to dvije hiljade i dvadeset i druge. 


O čemu se radi?


A, o  čokoladi, naravno.


Možda niste znali da je 7. jula 1550. godine,  doputovalo na ove naše prostore Njeno veličanstvo čokolada, u kojoj uživamo svi redom!


Posebno vi mladi, mada se i mi stari znamo sakriti na balkonu, u kuhinji ili sobičku i pojesti još koju čokoladu u životu. Ja pouzdano znam da i Ti čitaoče ne možeš  zamisliti svoj život bez čokolade! Zato, Sretan Svjetski dan čokolade svima vama, našim odanim čitaocima, koji ste se skrasili pod krovom projekta ABC Djeca!


Kako rekoh, svake godine, 7. jula , obilježava se na Starom kontinentu -  kako od milja nazivamo Evropu - uvođenje čokolade u ovaj naš komad zemljišta, sa velike Planete što se Zemlja zove. Desilo se to daleke 1550. godine. Malo smo se pozabavili ovim datumom i ustanovili da se ne slavi svuda ovaj dan – baš na sedmi u godini… Recimo, afrička država Gana, koja je, zamislite, drugi po veličini proizvođač kakaoa, slavi ovaj datum 14. februara. Podsjećamo i one od vas, koji eventualno nisu znali,  da zemlja, u kojoj živite, dakle – Sjedinjene Američke Države - slave  ovaj dan 28. oktobra…


Pa se pitam: da li i Tebi, cijenjeni  čitaoče, čokolada “popravlja” dobro raspoloženje? Znaš li - među nama rečeno -  da čokolada doprinosi i Tvome zdravlju, mada mnogi roditelji upozoravaju svoju djecu da ne jedu previše čokolade, jer, navodno, nije zdrava!


Da Si, makar zehru jednu bliže, pa da Ti uručim, na ovaj dan, jednu bombonjericu malu, posutu ljubavlju i poštovanjem mene, evropskog stanovnika, umočenu u ovu poslasticu, kao potvrdu mog poštovanja prema Tebi, dragi čitaoče, kao i rukovodstvu našeg projekta ABC Djeca! 


Vaš Velid Džindo

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt