Blog Details

KULTURNO I JEZIČKO NASLJEĐE BOSNE I HERCEGOVINE:


AKADEMICI DŽEVAD JAHIĆ I ABDULAH SIDRAN U BIHAĆU I CAZINU


Ovog ljeta bilježimo dvije zanimljive javne tribine, pod naslovom „Kulturno naslijeđe Bosne – o bosanskom jeziku, književnosti i još ponešto o Bosni“, koje su upriličene u Bihaću i Cazinu. Uvodničari su bili akademici prof. dr. Dževad Jahić i Abdulah Sidran.

- Bosanski jezik i književnost dio su svjetske kulturne baštine, istakli su akademici.

Na ova dva važna skupa građanima Bihaća i Cazina prezentirani su  najznačajniji aspekti o bosanskom jeziku, bošnjačkoj i bosansko-hercegovačkoj književnosti i ulozi koju imaju jezik i književnost u oblikovanju identiteta bosanskog naroda.

https://bosnaglobal.net/wp-content/uploads/2022/06/l_14142ff7ec5235097317b5e93d4c1d8d-696x313.jpg


Zahvaljujući najznačajnijim bošnjačkim intelektualcima, nakon stoljeća i po beskrupuloznog ignoriranja prava na vlastiti jezik i kulturu i obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, u protekle tri decenije ispravljene su velike nepravde, učinjene prema ovom narodu i njegovom jeziku i bogatoj kulturi u cjelini.

Akademik Sidran podcrtao je važnost bošnjačke poeme „Hasanaginice“, koja se smatra svjetskim književnim blagom, a profesor Jahić istakao je značaj izrade višetomnog Rječnika bosanskog jezika, koji predstavlja najobuhvatniji rječnik bilo kojeg južnoslavenskog jezika. 

Osvrćući se na prošlost, akademik Jahić je pojasnio da je tome doprinijela  pogrešna jezička politika u socijalističkoj Jugoslaviji i lingvistička teorija o jezičkim centrima i periferijama, koja je očito bila pogrešno postavljena.

Zato je nužno pripremiti i izvršiti temeljitu reformu obrazovnog sistema, jer je, uz ostalo, i  udžbenička politika, posebno u osnovnim školama, neadekvatna, istakli su akademici Sidran i Jahić na tribinama u Cazinu i Bihaću. Novi školski programi će temeljitije i snažnije prezentirati našu baštinu, posebno iz oblasti jezika, književnosti, historije, geografije i umjetnosti, zahvaljujući, prije svega, i angažmanu  naših naučnih autoriteta, koji su do sada zaobilaženi u ovim važnim aktivnostima, rečeno je na bihaćkoj i cazinskoj tribini.

Podršku ovim važnim državnim i regionalnim poslovima pružili su i najviši zvaničnici Unsko-sansko kantona, premijer Mustafa Ružnić i cazinski gradonačelnik Nermin Ogrešević. Oni su se zahvalili našim uglednim akademicima na do sada uloženom velikom trudu i naučnim naporima da se višestoljetna nepravda prema našem jeziku  za sva vremena ispravi.

Inače, organizator ovih tribina bio je Regionalni odbor Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosanske krajine, u čije ime se uglednim gostima obratila prof. dr. Vildana Pečenković, dekanesa Pedagoške akademije Univerziteta u Bihaću, a tribinu je moderirao generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, magistar Emir Zlatar. 

Zabilježio Velid Džindo


Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt