Blog Details

USPOSTAVLJENA SARADNJA BOSANSKIH UMJETNIKA I 

AMERIČKE IZDAVAČKE KUĆE “INTERLINK PUBLISHING”


“Bosanski ratni plakati” umjetnička je knjiga velikog formata, sa preko tristo stranica, u kojoj će četrdeset pet bosanskih umjetnika objaviti preko ove američke izdavačke kuće dvojezično izdanje, na engleskom i bosanskom jeziku, autora -  britanskog režisera i pisca, Daouda Sarhandija, koji je, zajedno sa Alinom Wolfom Murrayom, prikupio po okončanju agresije  na  Bosnu i Hercegovinu, izvorni zanimljivi ratni materijal.

Riječ je o prikupljenim radovima  iz Sarajeva, Tuzle,  Travnika, Mostara, kao i manje poznatih autora, te plakati iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, potvrdio je  urednik knjige Rupert Wolf Murray.

Za posljednji dan mjeseca maja ove godine planirano je izdavanje ovog djela u kojem se nalazi dvjesto od ukupno 650 prikupljenih plakata. Riječ je o dvojezičnom, englesko/bosansko-hercegovačkom izdanju, za koje je uvod, predgovore i pogovore na bosanski jezik prevela Senada Kreso.

Bosanski ratni plakati umjetnička je knjiga velikog formata, s preko tristo stranica plakata više od četrdeset pet bosanskih umjetnika.

Urednik Murray je istakao kako plakate smatra “nepoznatim” dijelom bosansko-hercegovačkog naslijeđa, jer se među sakupljenim plakatima mogu pronaći i oni koji su nepoznati i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Inače, tokom brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo je mnogo kreativnosti među umjetnicima i grafičkim dizajnerima. Nastalo je na stotine unikatnih i originalnih plakata; mnogi su se temeljili na antičkoj, renesansnoj, klasičnoj, modernoj i pop umjetnosti. Radilo se o pojedinačnim protestima protiv agresora. Drugi su pak bili kritični prema UN-u, neki su bili vojna propaganda, a neki su promovirali umjetnička događanja. Gospodin Murray je izrazio nadu da će se i na ovaj način podići svijest širom svijeta da su kultura i kreativnost bili živi tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prepričao je kako se dobrovoljno prijavio da pomogne u uređivanju knjige, pa je u Bosnu i Hercegovinu došao prošlog jula i od tada živi u Sarajevu. 

- Uredio sam knjigu, fotografirao po cijeloj zemlji, pronašao izdavača i sada je promoviram. Mnogi me pitaju zašto? Odgovor je da vjerujem u ovu knjigu, vjerujem u nevjerojatne bosanske ratne plakate i vjerujem u Bosnu i Hercegovinu i želim učiniti sve što mogu da podržim njeno pravo da bude slobodna i suverena. Snage ekstremnog nacionalizma i dalje prijete ovoj lijepoj i drevnoj zemlji, upozorio je  Murray.

- Držao sam predavanja u školama u Mostaru, Sarajevu i Tuzli i mladi ljudi, koje sam upoznao, izrazili su veliko zanimanje za bosanske ratne plakate jer žele učiti o ratu. Plakati su hronološki prikazani, od 1991. do 1996. i svaki ima detaljan natpis ili priču. Mladi ljudi u BiH posebno su zainteresirani, jer o ratu ne uče u školi i žele učiti o njemu kako bi izbjegli pogreške svojih roditelja… Na svakih deset prodatih primjeraka knjige, jedan primjerak će biti doniran javnim bibliotekama u Bosni i Hercegovini. Do sada je prikupljeno, navodi Murray, dovoljno sredstava da se donira 35 knjiga za isto toliko biblioteka, a cilj je donirati 50 primjeraka. Ove knjige bi bibliotekama bile donirane već u junu nakon što se završi promotivna prodaja knjiga koja se može pogledati na linku Bosnian War Posters | Indiegogo

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt