Blog Details

BIH I ŠPANIJA ZAJEDNO NA NAREDNOJ BIJELOJ OLIMPIJADI?


Duh olimpizma ponovno lebdi nad Sarajevom!

- Ljudi moji – zar je to moguće, upitao bi se, da je među živima, ponajprije legendarni sportski reporter Mladen Delić!

Moguće je, Mladene, moguće! Eto, bratska Barcelona nam pruža ruku još jednom, nakon što je tako snažno saosjećala sa našom domovinom i nama u vrijeme agresije 1992-1995. Brojne naše izbjeglice i dan danas beskrajno se zahvaljuju Špancima na bratskom i sestrinskom dočeku i neviđenoj brizi za naše izbjeglice.

Bili su i ostali uz nas, kad nam je bilo najteže.

C:\Users\korisnik\Desktop\images.jpg

Da je među živima španski sportski velikan Huan Antonio Samaran, bivši čelnik Međunarodnog olimpijskog komiteta, u vrijeme održavanja naše veličanstvene Bijele Olimpijade 1984. godine, i on bi bio presretan! 

I sada nam, trideset osam godina kasnije, odzvanjaju u ušima njegove tople riječi izgovorene na bosanskom jeziku:

“Doviđenja drago Sarajevo”, kazao je gospodin Samaran, na zatvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i dodao da su ZOI*84. bile “najbolje organizirane zimske olimpijske igre u istoriji ovog svjetskog takmičenja!

Najzad, pamtimo i hrabar gest gospodina Huana Antonia Samarana, kada je 1994. godine, u jeku agresije na našu domovinu, došao u razrušeno olimpijsko Sarajevo i našu prelijepu dvoranu “Zetru”,  koja odnedavno nosi njegovo ime!

Došao je pod sarajevske agresorske granate, topovsku i tenkovsku paljbu, da bi nam potvrdio “…da na ovaj način želi pokazati Sarajlijama da misli na nas “, obećao “…da će do kraja života ostati prijatelj ovog grada i naše domovine” i najavio da će njegova domovina pomoći obnovu naše velike olimpijske dvorane “Zetra”.  

Godine 2005. ovaj nezaboravni svjetski olimpijski zvaničnik proglašen je u Narodnom pozorištu u Sarajevu internacionalnim počasnim ambasadorom sporta, kulture i mira, a uručena su mu i druga bosansko-hercegovačka priznanja, poput Zlatne povelje mira i Zlatne značke IHL-a. 

Toliko o velikom čovjeku i njegovom veličanstvenom i nezaboravnom djelu !

Ove redove mi stariji ostavljamo vama mladima da zapamtite nepresušno djelo ovog čovjeka, kako bi još jedna generacija  ponovila onoj narednoj Istinu o heroju bijelog sporta Samaranu, čija domovina evo i dan danas pamti njegovo ime i kolosalno djelo!

Zato ne treba nikoga čuditi da je Grad Sarajevo dobio podršku za zajednički nastup Barcelone i glavnog grada Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću, za potrebe održavanja nove Olimpijade ! 


Radiosarajevo.ba

Bob staza danas…..

Da naša radost bude još veća olimpijski komiteti više  zemalja Centralne i Istočne Evrope dali su punu podršku ideji zajedničkog nastupa dviju država – Španije i Bosne i Hercegovine.  Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije - Makedonije, Albanije, Kosova i Slovenije - podržali su ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanost rekonstrukcije bob staze, obzirom da bi njihove reprezentacije koristile ovu modernu stazu za svoje treninge na jedinoj bob stazi u ovom regionu!

Dragi naši najmlađi čitaoci, okupljeni pod krovom projekta “ABC Djeca”, želim vas podsjetiti da će se Zimske olimpijske igre 2030. godine organizovati u gradu kojeg odredi Međunarodni olimpijski komitet. Organizator će biti odlučen na jednom od narednih zasjedanja ovog komiteta, najvjerovatnije u Mumbaiju, 2023. godine!

Očito, sve je izvjesnija zajednička kandidatura Barcelone i Sarajeva. Čelnici olimpijskih komiteta BiH i Španije dogovorili su nedavno u Pekingu nove korake, kako bi se ova ideja pretvorila u djelo. U pekinškim razgovorima dva olimpijska komiteta dogovorila su niz susreta zainteresiranih strana, kako bi se ideja pretvorila u prijedlog, dok bi Sarajevo trebalo da pripremi okvirni budžet za renoviranje borilišta.

Predstoji  obnova skakaonica, bob staze i drugih borilišta za Nordijsku kombinaciju, čije troškove će pokriti prijateljska Španija. Ukoliko se ostvari želja dviju država, takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu održala bi se u Sarajevu. Novi susret delegacija dviju prijateljskih zemalja planiran je u Madridu, a potom bi ovog proljeća španska sportska delegacija obišla navedena borilišta u i oko olimpijske  prijestonice Sarajeva.

C:\Users\korisnik\Desktop\images.jpg

 

Da naglasimo da bi ovo, za oba grada, bile druge Olimpijske igre. Podsjećamo vas, cijenjeni mladi, srednjovječni i stariji čitaoci, da su kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, pored pomenutog dvojca, i Vankuver iz Kanade, Sapporo iz Japana i američki Salt Lake City. Ideja “ZOI Barcelona – Sarajevo 2030” uklapa se u novi koncept održivosti Olimpijskih igara, gdje se posebno stavlja naglasak na korištenje postojeće infrastrukture i njene adaptacije.

A to se evo obistinilo sa olimpijskim Sarajevom…I Barselonom.

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt