Blog Details

GRAMATIKA BOSANSKOG JEZIKA IZ 1890. GODINE!


Draga djeco, svi vi koji se od prije nekoliko godina zdušno, srčano ili svim srcem okupljate pod krovom Tima ABC Djeca, u velegradu na obalama jezera Mičigen, boreći se za vlastiti maternji bosanski jezik, a protiv asimilacije.

- Ima li neko od vas da ne zna šta znači riječ asimilacija? Nema…Aha, evo, javila nam se Selena. Reci nam, Selenčice naša neumorna?!

- Meni su roditelji davno kazali da asimilacija znači postupno odrođavanje i spajanje manjinskog sa većinskim narodom. Recimo, kada se dosele naši Bosanci i Hercegovci u Ameriku i godinama, učeći engleski jezik i družeći se sa našim dragim domaćinima, vremenom zaborave svoj maternji jezik – bosanski, srpski ili hrvatski i  vremenom potpuno zaborave i domovinu... Jesam li dobro kazala?

- Ama, odlično, Selena, ne može bolje! Ponosimo se tobom i svima vama, koji se trudite da njegujete istinu i pravdu i tako sačuvate od zaborava maternji jezik i domovinu našu. 

Nego, listao sam neki dan jednu staru knjigu i potpuno neočekivano, na jednoj stranici, vidim u toj knjizi jednu lijepu, a odmah nakon nje i jednu ružnu sliku. Koju ćete prvu da čujete?

-Lijepuuuuu, odgovoriste u glas!

Dobro. Evo kako je bilo. Listao sam, prije nekoliko dana, jednu staru i zanimljivu knjigu. U jednom trenutku pred mojim očima ukaza se  “Gramatika bosanskog jezika za srednje škole", iz 1890.godine…Evo, uvjerite se i sami! Ukoliko se ne vide dobro sva slova na naslovnici, evo kako ona glase:

” KR. Biblioteka  u Zagrebu, 151353

Gramatika bosanskog jezika za srednje škole….

 Dio I i II.

 Prodaje  za  kruto vezana po 40 novčića… 

Prva srpska knjižara Jakova X. Trivkovića u Sarajevu…

Sarajevo 1890. 

Nakladom zemaljske vlade  za Bosnu i Hercegovinu

Štampa zemaljske štamparije

Na okruglom pečatu piše: KR SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU” 

Gledajte i uživajte u dobro očuvanom  dokumentu!


U tekstu, autor Franjo Vuletić kaže da je to “prva gramatika u Bosni i Hercegovini” i potvrdio da je “Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine štampala gramatiku 1890. godine”. 

C:\Users\korisnik\Desktop\1642660570305.jpg

Upotreba bosanskog jezika i korištenje Gramatike iz 1890. godine trajalo je kratko -  do oktobra 1907. godine, kada su tadašnje vlasti naprasno ukinule bosanski jezik. Godinu dana docnije, 1908. godine tadašnje austro-ugarske vlasti, pod pritiskom nekih domaćih bosanskih zvaničnika iz reda drugih naroda, promijenile su naziv gramatike i nazvali je jednostavno "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika"! Na čelu družine bio je Petar Kočić, koji je kobajagi bio autor prvog "Srpsko-hrvatskog jezika", objavljenog 1907. godine na razvalinama bosanskog jezika!


Imenovani autor Vuletić nije bio previše očajan zbog odluke bosanske vlade nego je junak prihvatio i potpisao taj drugi naziv, bez ikakvih drugih izmjena.

Vule, Vule - sram te bilo.

Oko hiljadu i devetsto desete godine, ista ta vlada je, navodno – držeći se načela prema kojima se ne smiju dirati ničiji vjerski osjećaji, pa još najmanje u školi, naredila je  da se sastave nove školske knjige, mahsuz za škole u Bosni i Hercegovini. 

: o

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt