Blog Details

U SUSRET 38. GODIŠNJICI SARAJEVSKE OLIMPIJADE

NEZABORAVNA 1984 -TA


Devetog februara 2022. je godišnjica slavne bosanskohercegovačke i Sarajevske Bijele olimpijade. 

- Nikad bolje Zimske olimpijske igre, kazao je po njihovom završetku Huan Antonio Samaran, tadašnji predsjednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta, sa kojim se saglasio cijeli svijet!

Isti onaj divni čovjek koji je oplakivao sarajevsku dvoranu “Zetra”, koju su zločinci zapalili u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. I isti onaj plemeniti čovjek, koji je smogao snage i hrabrosti i u jeku agresije na našu domovinu, u februaru 1994. godine, posjetio opkoljeno Sarajevo!

- Htjeli smo pokazati da niste sami i da mislimo na vas. Obećali smo vam pomoći i zajedno sa vama obnoviti Olimpijsku dvoranu Zetra, kazao je tada humanista i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine Huan Antonio Samaran, po kojem je nazvana olimpijska dvorana u srcu Sarajeva!C:\Users\korisnik\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\images.jpg

Maskota ZOI 84 – Vučko genijalac

Da, da draga djeco: Četrnaeste Zimske olimpijske igre, održane su na obližnjim sarajevskim planinama Bjelašnici, Igmanu, Trebeviću i Jahorini. I upamćene su u svijetu sporta kao najbolje organizovane Zimske olimpijske igre! 

Pamtimo tu Istinu, draga djeco! I ne dozvolimo da se zaboravi ta veličanstvena sportska smotra, koja je otvorena na stadionu “Koševo”. 

Nezaboravno otvaranje “ZOI 84” Sarajevo – Stadion Koševo

Želim vas, dragi mališani i djevojčice, podsjetiti da su kandidati za  Sarajevsku bijelu Olimpijadu bile ove države: Japan, Francuska, Švedska i Čehoslovačka. 

Pobjedili su Sarajevo i Bosna i Hercegovina! 

Sarajevo i planine, koje ga okružuju, postalo je jedno veliko gradilište. Valjalo je izgraditi skijaške centre i dvorane i brojne druge objekte.

Iz godine u godinu nicali su prekrasni objekti: Zetra, staza za bob i sankanje, skakaonice, dvorane, „bijele pruge“, žičare, hoteli, Olimpijsko selo i novinarsko naselje, sa oko tri hiljade stanova, saobraćajnice u pravcu planina i dvadeset osam zimsko - sportskih centara u našoj domovini. Brojni sportski objekti završeni su i opremljeni do jeseni 1982. godine. 

Nakon četrnaest godina danonoćnih priprema, Četrnaeste Zimske olimpijske igre održane su od devetog do devetnaestog februara 1984. godine.  

Na Olimpijskom stadionu Koševo, 9. februara, godine 1984., u pola tri, fanfare su označile početak igara! Počela su nadmetanja predstavnika četrdeset i devet država, te 1437 sportista u 39 disciplina.

Sa Sarajevske Bijele Olimpijade izvještavalo je 760 novinskih redakcija i šezdeset i sedam televizijskih kuća. U knjigama je ostalo zapisano da je Olimpijadu uživo gledalo 696 hiljada gledalaca!  

https://okbih.ba/assets/photos/editor/18_Nykanen_Zlatna_medalja_u_skij.jpg

Skakaonica na Igmanu…i “zlatni” skakač – Finac Matti  Nikenen

https://okbih.ba/assets/photos/editor/skenderija_olimpijada.jpg

Olimpijska slika sa Skenderije

Pamtimo veličanstvene uspjehe Skandinavaca – Finkinje Marije - Lisa Hemeleinen Kirvesiniemi, sa zlatom na pet, deset i dvadeset kilometara, te bronzom u štafeti 4x5 kilometara, u smučarskom trčanju i Šveđanina Gunde Svana, koji je na Igmanu trijumfalno završio trku na 15 kilometara i štafetno nadmetanje 4x10 km, a u trci na 50 km Svan je osvojio srebrnu medalju. 

Pamtimo nezaboravnu njemačku ljepoticu umjetničkog klizanja Katarinu Vit i njene medalje, američkog spustaša Bila Džonsona  i alpske skijaše, braću Fila i Stiva Mera, skijašicu Debi Armstrong, britanske plesače u umjetničkom klizanju Džejn Torvil i Krisofera Dina i italijansku slalomašicu Paolet Magoni, našeg Juru Franka, osvajača srebrne medalje.

https://okbih.ba/assets/photos/editor/katarina_witt.jpg

Pamtimo i naše momke i djevojke iz tadašnje Jugoslavije, njih sedamdeset i dvoje, i među njima, bosanskohercegovačke nade, bijatlonce Tomislava Lopatića i Zorana Ćosića, brzoklizače Behrudina Merdovića i Bibiju Kerlu, bobistu Borisa Rađenovića, Borislava Vujadinovića, Maria Franića, Nikolu Koricu, Ognjena i Zorana Sokolovića, Sinišu Tubića i Zdravka Stojnića, te sankaše Suada Karajicu i Dušana Dragojevića i desetine drugih asova, koji su u devedeset sedam takmičenja, osvojili 222 medalje!


https://okbih.ba/assets/photos/editor/jure_franko.jpg

 

Četrnaeste Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. bile su, kako rekosmo u uvodu, najbolje organizovane u istoriji svih dotadašnjih bijelih olimpijada. Brojni sportisti i turisti iz svijeta, među kojima je bio i znameniti američki glumac Kirk Daglas, upoznali su u Sarajevu dobre domaćine i čestite ljude. Devetnaestog februara, na svečan način, domaćini Sarajevo i Bosna i Hercegovina su se u Olimpijskoj Zetri oprostili sa gostima uz pjesmu „Lijepo je bilo u Sarajevu...!“

 

Ljepotan Vučko, maskota sarajevske Olimpijade, bio je toliko tužan, da je sa društvom pobjegao na Bjelašnicu i odozgo, u suzama, posmatrao avione iz cijelog svijeta, koji su danonoćno polijetali sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo i prevozili takmičare i brojne goste u njihove domovine, diljem svijeta.

Odozgo, sa Bjelašnice, Jahorine, Igmana  i Trebevića,  nasljednik čuvenog Vučka njegov potomak Vučko Jr., pozdravlja vas, mašući i vama, svojim dugim ušima i namigujući zavodničkim očima, u ime “armije” skijaša i skijašica, klizača i klizačica, skakača i navijača… sa sve četiri strane bjelosvjetske, koji su deset punih dana uživali u zimskim ljepotama sarajevskim i bosanskohercegovačkim.

C:\Users\korisnik\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\images.jpg

Dragi mališani, okupljeni oko Tima ABC Djeca - pamtimo Sarajevsku čarobnu Bijelu olimpijadu i prisjećajmo se svake godine, u onih deset dana februara - od 9. do 19.II – kako je jedna mala zemlja organizovala najbolju zimsku olimpijadu ikada održanu na svijetu!

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt