Blog Details

BOSANSKO-HERCEGOVAČKA ISELJENIČKA KRIZA

OKO DVA MILIONA NAŠIH GRAĐANA U ZEMLJI I 

ISTO TOLIKO ŠIROM SVIJETA!


Zvuči gotovo nevjerovatno, ali, čak dva miliona bosansko-hercegovačkih građana  iselilo se iz domovine i trenutno žive u pedeset i jednoj državi svijeta! 

Popis stanovništva iz 2013. godine utvrdio je da je u vrijeme popisa u Bosni i Hercegovini živjelo tri miliona petsto trideset jedna hiljada i stotinu pedeset i devet stanovnika!

Zbog nezaustavljivog iseljavanja danas je taj broj mnogo manji i pretpostavlja se da je broj stanovništva u domovini pao ispod dva miliona!

Statističari tvrde da u svijetu trenutno živi  preko milion i sedamsto hiljada lica iz naše zemlje, a ako se tom broju dodaju potomci iseljenika, onda je logično da broj iseljenih prelazi broj od dva miliona iseljenika!

Dodamo li ovim podacima i činjenicu da je stopa emigracije iz naše zemlje, u odnosu na broj stanovništva, porasla na 44,5 posto, Bosna i Hercegovina je svrstana među zemlje s najvećim brojem iseljenika, u odnosu na ukupan broj stanovnika!

Najviše naših iseljenika živi u susjednim zemljama - Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. U Hrvatsku se iselilo 409.357, a u Srbiju 335.992 Bosanca i Hercegovca. U Njemačku se iselilo oko 160 hiljada, u Austriju oko 150 hiljada,  a u Sjedinjene Američke Države  oko 132 hiljade i petsto naših građana.

Znatan broj bosansko-hercegovačkih iseljenika živi u Sloveniji /96.921/, te Švicarskoj /57.542/ i Švedskoj / 56.477/.

Veliki broj naših građana je stekao državljanstvo pomenutih zemalja ili stalne ili privremene dozvole boravka, te radne i studentske vize. Pominje se broj od pola miliona stanovnika, u koji nisu uračunati naši iseljenici u susjedne države Hrvatsku i Srbiju.

Prosječna starost naših iseljenika je oko četrdeset godina.

Naši iseljenici su se mahom dobro snašli u državama sadašnjeg boravka i većina njih su  zaposleni i dobro finansijski situirani.


Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt