Blog Details

SPOMEN PARK VLADARIMA, BANOVIMA I KRALJEVIMA

ZEMLJE BOSNE U SARAJEVU

                                     


Nedavno je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predložila Gradskoj upravi da se u olimpijskom gradu podigne spomenik kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću. Tim 

povodom akademik  i predsjednik Udruženja  geografa u Bosni i Hercegovini doktor Muriz Spahić  uputio je pismo gradonačelnici u kojem je podržao ideju  prve gradske dame.


-Sličnu ideju je dvije hiljade i desete godine objelodanio  i profesor doktor Ibrahim Bušatlija, poznati bosanskohercegovački geograf, koji je tada, u svom obraćanju akademskoj zajednici i Gradu Sarajevo, zatražio da se na prigodnom mjestu izgradi  i spomen park, posvećen vladarima, banovima i kraljevima Bosne, gdje bi uz njihove biste, bile postavljene  i geografske karte teritorije Bosne i Hercegovine, kojom su vladali. To bi bio veoma edukativan poligon na kojem bi se mogao sagledati historijsko-geografski razvoj bosanske države, do dolaska Osmanlija na ovo područje, kazao je akademik Spahić.


Članovi akademske zajednice izrazili su spremnost da pruže svaku vrstu intelektualne podrške i pomoći društvenoj zajednici u realizaciji ove ideje.

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt