Blog Details

NAŠ INTERVJU: EMIR DURMIŠEVIĆ

 

          VRHUNSKI UMJETNIK, ILUSTRATOR I ANIMATOR

 

Duže od deceniju i po braća Emir i Edin  Durmišević profesionalno se bave umjetnošću, preciznije - ilustracijom, animacijom i multimedijom! Obojica su završili Srednju školu primjenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti. Emir je trenutno na odsjeku Grafički dizajn, na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ovaj umjetnik godinama istrajava na promociji kulturnog i historijskog naslijeđa naše domovine Bosne i Hercegovine. Sa posebnim pijetetom i zadovoljstvom obraća se najmlađoj publici, na jedan savršen, umjetnički način. Pa tako i u Timu ABC Djeca, koji čini sve kako bi dječaci i djevojčice u dijaspori naučili maternji jezik! Knjiga "Kraljevi i kraljice Bosne"  Emira Durmiševića – za kratko vrijeme -  doživjela je i drugo izdanje!

 

U vaše ime, draga djeco, okupljena oko Projekta ABC Djeca, sa osobitim zadovoljstvom, predstavljamo vam umjetnika, ilustratora i animatora Emira Durmiševića.

                                             

Gospodine Durmiševiću, oko ovog multidimenzionalnog projekta ABC Djeca okupio se vrstan tim umjetnika. Rezultati dasadašnjeg rada su vidljivi. Možete li sa nama  i našim čitaocima podijeliti Vaše osnovne biografske podatke?

 

 ED: Rođen sam u Sarajevu. Završio sam Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za likovnu i grafičku opremu i ilustraciju knjige. Diplomirao sam na Akademiji likovnih umjetnosti, pedagoški smjer. Trenutno završavam postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku Grafički dizajn,  sa temom "Promocija kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kroz ilustraciju i multimediju". Ilustracijom, animacijom i umjetnošću bavim se profesionalno preko šesnaest godina. Radio sam za mnoge lokalne i svjetske agencije i studije, od kojih bi izdvojio Prime Time, InetDesign, Eclosion games... Također sam bio angažovan kao konsultant i ilustrator na nekim od najznačajnijih regionalnih projekata kao što su Bosansko kraljevstvo, Stećkopedija i Magični svijet Ilira, koji su realizirani u saradnji sa izdavačkom kućom Mladinska knjiga. Dobitnik sam prestižne nagrade "Zlatno pero" za ilustraciju, koje dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije.

 

 

 

Šta Vas je posobno najviše privuklo u Projekat ABC Djeca?

 

 

ED: Više je faktora uticalo da se odlučim pridružiti ovom Projektu, ali onaj koji je svakako presudio je namjera autora da kroz jedan zabavan i vizuelan način promovišu među djecom bosanski jezik, koji je svakako značajno kulturno naslijeđe, a to je nešto što je u sferi mojih kreativnih i akademskih interesovanja. Kada sam se upoznao detaljnije sa Projektom i sa ekipom koja radi na njemu, znao sam da želim biti dio te priče i da, upravo svojim iskustvom umjetničkog rada na polju ilustracije, mogu pomoći da se Projekat obogati posebnim vizuelnim aranžmanom.Vaši crteži i ilustracije su, na unikatan način, oživjeli do sada objavljene priče.

U čemu sve pronalazite inspiraciju za rad na ovom Projektu ?

 

 

ED: Kada govorimo o inspiraciji, lično smatram da je ona svuda oko nas. Jako puno putujem po BiH... Lično sam posjetio sve lokacije, koje sam ilustrovao. Također inspiraciju pronalazim i u razgovoru sa kolegama iz Tima koji radi na ovom Projektu. Uvijek uradim skice, pa onda o njima razgovaramo: u želji da ilustracije budu što bolje osmišljene, uvijek sam otvoren za sugestije. Prema komentarima članova ekipe, oni kažu da sam do sada uspio u svim ilustracijama u potpunosti prenijeti ideju koju su oni iznijeli u tekstu. Drago mi je da je tako.

 

Zmajko i Lilly su simbolika Bosne. Interesira nas kako su Vaš kist i druga pomagala pronašli onog pravog Zmajku i pravu bosansku Lilly?

 

 

ED: Dizajn likova Zmajke i Lili mi je posebno drag. Pokušao sam da njihove likove što više približim djeci. Koristeći se određenim dizajnerskim zakonima i pravilima, poseban fokus sam stavio na dizajniranje i definisanje elemenata likova, kao što su glava, koja je nešto veća u odnosu na tijelo, ali i na umjerene i prijatne tonove boja. Bilo je tu nekoliko različitih rješenja i opcija, ali smo na kraju razgovorom uspjeli izabrati najbolja i najupečatljivija rješenja.

 

 

 

Kakav je Vaš stav o promicanju bosanskog jezika kroz "pametne tehnologije” i smatrate li ovakav inovativan pristup i efikasnim?

 

 

ED: Apsolutno. Živimo u vremenu aplikacija, mobilnih uređaja i generalno dostupnosti multimedije i mislim da je važno da i edukativni sistem prati tehnologiju. Kroz animacije, ilustracije, interaktivne ikone i slično na jedan progresivan način, pristupačan široj publici, može se jako puno učiniti na promociji kulturnog, historijskog i turističkog potencijala Bosne i Hercegovine, kako u zemlji, tako i šire, u dijaspori, među onima koje svoje porijeklo vuku iz bosanskohercegovačkih krajeva. Također, ovo je odličan način da se promoviše bosanski jezik, i Bosna i Hercegovina, među onima koji baštine druge kulture, ali su zainteresirani i voljni da uče o našoj.

 

Cijeli tim ABC Djeca čine ljudi od zanata, stari i mladi Bosanci i Hercegovci, razasuti na svim meridijanima svijeta. Stiče se utisak da je ta saradnja vrlo djelotvorna  i da sve vas povezuje upravo ideja Bosne, preko svih mora i okeana?

 

ED: Tako je. S moje strane mogu kazati da mi je zadovoljstvo što sam upoznao ovu ekipu. Saradnja traje vrlo uspješno. Da li je to što smo svi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ili što smo svi zaista veliki profesionalci, ali odnos je zaista prijateljski, pun razumijevanja, te neke želje da se pomaknu granice i u umjetničkom i u svakom pogledu, što se tiče same realizacije projekta. Neki od nas smo tu u Bosni i Hercegovini, pa smo se i lično upoznali, popili kafu, a nadam se da ću biti u prilici da lično upoznam i ekipu iz Amerike.

 

Ima li nešto što biste  posebno izdvojili zanimljivim i izazovnim u Vašem dosadašnjem radu na ABC Djeca Projektu?

 

ED: Ne bih izdvajao neki poseban aspekt: zaista uživam podjednako u svim pričama, koje sam do sada ilustrovao i sa nestrpljenjem i posebnim zadovoljstvom radim na novim ilustracijama. Svaki aspekt projekta nosi težinu i značaj na svoj unikatan način. Imao sam priliku da vidim aplikaciju: svi elementi, kao što su tekst, ilustracija, animacije, programiranje, objedinjeni u cjelinu, zaista daju jedan potpuno jedinstven  osjećaj i utisak o bosanskom jeziku.

 

 

Ubjeđeni smo  da će i Vaši novi uradci približiti geografiju Bosne našim mališanima, rasutim diljem svijeta! Molimo Vas da se kratko osvrnete i na rad na Mapi BiH, na kojoj, koliko znamo, intenzivno radite?

 

ED: Mapa Bosne i Hercegovine je završena: to će biti jedna interaktivna mapa, na kojoj će mališani kroz zanimljive ilustracije gradova širom Bosne i Hercegovine jednim klikom moći "posjetiti" ta mjesta, naučiti nešto o njima, značajnim spomenicima kulture,  izletištima, rijekama, jezerima. U tome će im pomoći i naši likovi.

 

Kakvi su Vaši osobni profesionalni planovi?

 

ED: Imam jako puno obaveza i planova: radim na dosta projekata. Imam u planu da privedem kraju akademski angažman na postdiplomskom studiju, pišem i ilustrujem svoju drugu autorsku knjigu, nastavak moje knjige za djecu "Kraljevi i kraljice Bosne"... Ima i nekih planova, koje ne bih sada spominjao, čut će se kada za to dođe vrijeme. Uglavnom, uvijek se nešto novo radi. Svakako se radujem i nastavku saradnje na Projektu ABC Djeca. Mislim da se na ovom Projektu, sa ovom odličnom ekipom, ima još mnogo toga kazati

 

Slušamo i čitamo Vašu poruku djeci okupljenoj oko Projekta ABC Djeca?

 

ED: Poruka djeci bi bila da osluškuju svoja znatiželjna srca, da obogaćuju svoje spoznaje, da kroz igru uče. Znanje je istinsko bogatstvo. Kroz Projekat ABC Djeca mogu, na izuzetno zabavan i kreativan način, naučiti o svom naslijeđu, porijeklu, o svojoj zemlji Bosni i Hercegovini, o svojoj kulturi.

 

oOo

 

Dragi naši dječaci i djevojčice, okupljeni u i oko  Tima ABC Djeca, uživajte u zlaćanim ilustracijama i aplikacijama, divite se zlatnim rukama i prstima umjetnika!

 

 
Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt