Blog Details

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković odlučio je dvije hiljade i dvadesete, a potom i dvadeset i prve, da, umjesto na Floridi ili na Nijagarinim vodopadima, provede trenutke odmora u - bosanskohercegovačkom gradu Visokom!

Razlozi nisu bili ni ponajbolje mesne prerađevine na Zapadnom Balkanu, ni šešir najpoznatijeg bosanskohercegovačkog arheologa Semira Osmanagića, niti historijske znamenitosti - nego čudo zvano – Visočke piramide! Tako je, u četiri navrata, najbolji teniser svijeta sejrio nebeske visine i visočke vedrine, a potom i neizbježne piramide, odjevene u duge i tople zelene čohe, kako su u Bosni birvaktile nazivali dugačke muške kapute.

I svaki put, za razliku od mnogih negatora visočkih piramida, ispinjao se  ovaj znameniti teniski mag i majstor meditacije, na brdo Visočicu, odakle puca prelijepi pogled u nebesko prostranstvo i sa kojeg danonoćno kipte tone i tone čistog ozona na visočka  zelena brda, doline i nepregledne livade čarobne ljepote, razasute kanjonom rijeke Bosne.

I domaćin Semir i ugledni gost Đole, uvijek su vedri i nasmijani !

Bili i ostali.

Kazao mi je jedne prilike arheolog Semir Osmanagić kako sa svojim gostima, pa tako i sa Đokovićem, razgovara isključivo o pobjedama, jer su porazi obojice uglavnom vrlo rijetki i da ne želi kvariti doživljaj ni sebi ni drugom.

oOo

U više navrata, umilna dječico, okupljena oko Tima “ABC Djeca”, razgovarao sam sa prvim znamenitim visočkim i bosanskim arheologom, vlasnikom posebnog  osmijeha i još ljepšeg  šešira, na kojem bi mu pozavidio i slavni američki šerif i borac za pravdu Vajat Erp.

U tim dugim razgovorima sa ovim bosansko-hercegovačkim, balkanskim, evropskim i svjetskim  arheologom - za razliku od mnogih znanih i neznanih negatora - svaki put sam osjećao zadovoljstvo Semirovom pričom i – nikada nisam ni prestajao da mu vjerujem!

Naprosto su me  opčinjavali njegova vjera u ono što radi,  istrajna borba za istinu o piramidama i njegova  elokvencija i istrajnost u toj dugoj i teškoj borbi za ono za što se decenijama borio ovaj vrsni bosanski orator!

A sada, dragi mališani - uzdanice Tima ABC Djeca - želim vam prenijeti Semirove pozdrave i zajedno sa vama zaviriti nakratko u njegov svijet čudesnih piramida.

Bosanskih, naravno!

Iznad grada Visokog uzdiže se ogromno brdo Visočica, koje je izdžikljalo u dvjesto trinaest  metara visine, koje svima, pa i meni, neodoljivo liči  upravo na piramidu! Godine dvije hiljade  pete, čovjek ispod Visočice i vlasnik najljepšeg  šešira u gradu Visokom, odučio je izaći u bosanskohercegovačku i svjetsku javnost, sa teorijom da je brdo Visočica zapravo “djelo ljudskih ruku“! Ovaj istraživač i biznismen, koji uglavnom živi u američkom gradu Hjustonu ili u rodnom Visokom, ne obazire se na kritike naučne javnosti. Kao osnivač fondacije “Dolina bosanskih piramida” on  širom svijeta drži predavanja o „bosanskom čudu". Mnogi dosadašnji posjetioci Visočkih piramida tvrde da brdo, koje se uzdiže “nebu pod oblake”, sa četiri trouglaste  stranice, neodoljivo podsjeća na egipatske piramide, koje su, nakon više hiljada godina, prekrivene zemljom i vegetacijom.

- Ja sam ubjeđenja da su nas  pogrešno učili naši učitelji i da će udžbenici istorije svijeta morati da se pišu iz početka, kazao nam je arheolog Osmanagić, upirući prstom u  brdo Visočica, koje je on nazvao “Piramidom Sunca”.

-Ova piramida je prekrivena betonskim blokovima, a sedam naučnih instituta potvrdilo je da je riječ o vještačkom betonu, ponavljao je i meni, po ko zna koji put, arheolog Osmanagić, koji dodaje da su bosanske piramide „najzaštićenije mjesto na planeti“!

Nije se obazirao  na bojkot naučnih institucija i dugogodišnje  uskraćivanje izdavanja dozvola za rad. Niti na izostajanje finansijske pomoći države. On, Semir Osmanagić je 2006. godine započeo rad na prilazima Visokom i osnovao Fondaciju “Arheološki park bosanska Piramida Sunca”.

Na Semirovu sreću, ubrzo su mu u  pomoć pritekli dobrovoljci iz čitavog svijeta! Zahvaljujući donacijama i volonterskom radu, u višegodišnjim iskopavanjima, urađen je ogroman posao! Uz najveću Piramidu Sunca, Fondacija danas radi  na piramidama Mjeseca, Zemlje, Ljubavi i Zmaja !

Jedno je sigurno – svakoga dana, u svakom pogledu, i jedni i drugi, iz dana u dan, iz godine u godinu, iz decenije u deceniju, nezaustavljivo napreduju! Uporni su, istina, i akademska zajednica, koja i dalje odbacuje ovu visočku priču, ali još je uporniji i još popularniji u svojim istraživanjima i sam istraživač i glavni lik zanimljive bosanske arheološke priče Semir Osmanagić. Prije dvije godine snimljen je i dokumentarac o bosanskim piramidama, koji je već pregledalo stotine hiljada gledalaca. Desetine hiljada turista tokom cijele godine posjećuje gradilišta i radilišta…

Divovske visočke piramide – tvrdi arheolog Osmanagić - izgrađene su ljudskom rukom prije više od dvanaest hiljada godina. Brda nije oblikovao čovjek, nego vrijeme i geološki mehanizmi, tvrdili su Semir i družina. S druge strane,  Evropsko udruženje arheologa  izrazilo je 2006. godine oštru kritiku na račun bosanskohercegovačkih vlasti, koje su, kako se kaže, “podupirale i finansirale visočku teoriju o piramidama".

Inače, u iskopavanjima je sudjelovao i međunarodni tim stručnjaka iz Slovenije, Australije, Irske i Škotske. Uz to, u periodu 2008 - 2018. godina održano je šest internacionalnih konferencija u Sarajevu i Visokom, gdje su se radovi i istraživanja usredotočili na nova otkrića i značaj daljnjih istraživanja piramida u Bosni i Hercegovini.

Arheolog Semir Osmanagić  obišao je brojne lokalitete gdje se nalaze - prema njegovim riječima - slične piramide, kao što je ona, kolosalna, na Visočici, te na druga dva obližnja brda - manje piramide. Usprkos protestima, izborio se nekako arheolog Semir i za ovlaštenja za obavljanje sondažnih bušenja, kako od domaćih, tako i sve više stranih stručnjaka i istraživača.

Brdo Visočicu Osmanagić je nazvao "Piramidom Sunca", te dva obližnja brda "Piramidom Mjeseca" i "Piramidom bosanskog zmaja", nakon što ih je pronašao na satelitskim i zračnim fotografijama područja i ustvrdio kako su ih  sagradili Iliri, prije dvanaest hiljada godina.

Tokom višemjesečnih iskopavanja, Osmanagić je  pronašao kamene blokove i tunele, a ranija geološka istraživanja potvrdila su ljudsku aktivnost u oblikovanju brda. Tvrdio je da su na brdu pronađeni tuneli, koje je nazvao ventilacijskim oknima, te nagovijestio da će otkrića u okolini Visokog imati snažne posljedice na istraživanje historije.

 

S tim u vezi zalagao se da se piramide uvrste i na popis svjetske baštine UNESCO-a!

Mnogi bosanskohercegovački i strani naučnici izrazili su suzdržanost u vezi postojanja piramida na Visočici, ali su, iz dana u dan, kao neočekivane poplave i cunamiji, na Semirov istraživački ranč pristizali  novi zainteresirani arheološki i drugi stručnjaci, kako bi se na licu mjesta uvjerili u bajkovitu priču o visočkim piramidama.

Među naučnim radnicima, koji su podržavali visočka istraživanja Semira Osmanagića, bio je i poznati američki doktor Paul LaViolette, koji je, nakon posjete Visokom, 2014. godine, izjavio  da su “bosanske piramide najveće arheološko nalazište na svijetu".

Istodobno, i italijanski arheolozi Bisconti i Brett i novozelandski arheolog Mun, pronašli su, tokom iskopavanja na  Bosanskoj piramidi Sunca, fosilizirani list na površini betonskih blokova ispod zemlje, kao i organske materijale. Ovim pozitivnim mišljenjima o visočkim piramidama priključio se i grčki stručnjak Kurtis Runell, koji je tvrdio da su na Balkanu, "između 27 hiljada i 12 hiljada godina, bila razdoblje velikih hladnoća i  suhe klime, s ledenjacima u nekim od planinskih lanaca i da su na tom području arheolozi pronalazili tragove nastanjivanja, te špilje, kamene alatke, ognjišta i biljne i životinjske ostatke”.

Najzad, 2006. godine u Osmanagićevom projektu pojavljuju se i ime arheologa i egiptologa Zahija Hawasa, koji pozitivno govori o visočkim arheološkim istraživanjima i piramidama.

 

OOo

 

U trećoj desetini mjeseca septembra tekuće 2021.  najbolji svjetski teniser Novak Đoković  stigao je po četvrti put u Sarajevo, odakle se, čio i radostan, uputio prema Visokom.

Podsjećamo, prvi put – u junu prošle godine -  stigao je u Sarajevo sa roditeljima - svjetski reket broj jedan, iz srca Balkana! Zbilo se to, nekoliko dana nakon što je prebolio koronavirus, a drugi put došao je u oktobru prošle godine, sa suprugom i to nakon poraza u finalu Roland Garrosa, od Rafaela Nadala.

Treći put je Đoković u Sarajevo došao na početku maja ove godine, a svaki put povod za dolazak u Bosnu i Hercegovinu  bio je obilazak visočkih piramida i druženje sa - Semirom Osmanagićem.

Svaki put Đoković je isticao da se u visočkom Arheološkom parku “Ravne 2” osjeća preporođeno i da dolazak u ovaj prelijepi bosanski grad koristi da napuni energiju pred naredne sportske izazove!

Za Đoleta  nema dilema: podzemni tuneli u visočkim piramidama su, uz ostalo, i - svojevrsna lječilišta! Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt