Blog Details

Dragi naši mališani, vi, drage naše djevojčice i dječaci, okupljeni u Timu najmlađih, tamo daleko, preko okeana, pod krovom zdanja zvanog ABC Djeca, srdačno vas pozdravljamo odavde, iz domovine, koja je, kako tvrde svjetski i domaći historičari, rođena davno, čak prije više od hiljadu godina.

 Nadamo se da ste dobro i zdravo i vi i vaši najdraži.

Prenosimo vam tople pozdrave bosanskohercegovačkih prvačića, koji su ovih dana, sa teškim torbama, umarširali u brojne škole, diljem naše prelijepe zemlje.

Danas vam šire govorimo o vašim vršnjacima u domovini Bosni i Hercegovini. I odmah vam želimo reći kako je, nažalost, svake godine, sve manje prvačića, koji sjedaju u đačke klupe, kako u našoj domovini, tako i u zemljama Zapadnog Balkana, u čijem srcu dominira  naša prelijepa domovina Bosna i Hercegovina.

Jedan od razloga da svake godine, sve manje prvačića, zaposjeda  đačke klupe, je i odlazak njihovih roditelja - a sa njima i djece - u razvijene zemlje Zapadne Evrope, Amerike i Australije, u potrazi za poslom i boljim životom. 

 Zvuči nevjerovatno, ali, naši federalni statističari tvrde da je u posljednjih deset godina  u bosansko-hercegovačkom većem entitetu - u Federaciji Bosne i Hercegovine – prepolovljen broj upisanih prvačića ! 

Samo u proteklih pet školskih godina smanjen je broj prvačića za 3290 đaka prvaka, podsjetili su našu javnost i zvaničnici Federalne vlade! Za razliku od lanjskog upisa, ove godine u školskim klupama je manje čak 484 prvačića!

Posljedice “bijele kuge”, kako nazivamo sve manji broj stanovnika u našoj domovini, su očite. Sve je manje i učenika i studenata! 

I tu ne prestaje ovaj problem, jer, statističari tvrde da će dugoročno biti nastavljeno iseljavanje stanovništva, a time biti i sve manje prvačića u osnovno-školskim klupama.

Prije pet godina u našoj zemlji upisano je na fakultete 120 hiljada studenata, a ove godine - preko četrdeset hiljada manje !

Svakoga dana sve je više staraca i penzionera, a sve manje učenika i studenata.

Ili, u lanjskoj školskoj godini imali smo u svim osnovnim školama zajedno tek oko petnaest hiljada odjeljenja i u njima 213 hiljada đaka! 

I dok se vlasti nadmudruju glupostima, “bijela kuga” hara posvuda u zemlji! 

Najdramatičnije je stanje u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu, a teška je situacija i u Posavskom, Srednjo -bosanskom, Zapadno-hercegovačkom i Livanjskom kantonu. 

Primjera radi, u Posavskom kantonu, u Općini Domaljevac, prije dvije decenije, upisano je 54 prvačića, a ove godine samo OSAM !

Nimalo nije bolje stanje ni u Općini Orašje, gdje je prije dvije decenije, upisan 261 prvačić, a ove godine njih 85 !

Žurimo prema Tuzli, gdje smo saznali da je u ovom kantonu lani  upisano 6239 prvačića, a ove godine upola manje, oko tri hiljade i tri stotine djevojčica i dječaka !

Slična je situaciju i u drugim kantonima i općinama u BiH, kao i u  manjem be-ha entitetu, a zanimljiv podatak stiže nam iz Općine Kalinovik, gdje je ove jeseni, u prvi razred, upisano tek troje prvačića!

Sve uskličnik do uskličnika, draga naša dječico! 

U nadi da će u narednim godinama porasti broj upisanih prvačića, srdačno vas pozdravljamo, uz želju da nam budete zdravo i veselo i vi i vaši najdraži !

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt