Blog Details

Javna ustanova "Biblioteka Sarajevo" posljednjih godina  bilježi povećan
broj posjetilaca. Riječ je o različitim i afinitetima i generacijama, koje
iznajmljuju beletristiku, naučne knjige, slikovnice, redovne učeničke lektire,
ali i avanturističke romane.

Usastavu Biblioteke postoji šesnaest odjeljenja i dvije specijalne
Čitaonice: Američki kutak i Njemačka čitaonica.Realiziran je i projekat “Zimski raspust”, čiji je cilj da djeca provedu slobodno vrijeme u biblioteci i to na kreativan i zabavan način.

Uposlenice Biblioteke ističu kako upotrebom novih tehnologija i medija, čitanje i pisanje postaju svakodnevica, te da građani nikada nisu više čitali kao što to čine sada!

Knjiga je današnjem čitatelju dostupnija nego što je bila ranijim generacijama, jer se može kupiti i u samoposluzi ili na trafici, a internet svima omogućava prostor za objavljivanje. Knjiga jeočito jeftinija, nego nekad ranije!

Uz sve ovo što smo vam u ovoj kratkoj priči rekli, ističemo da su posebno važne Nacionalna i univerzitetska biblioteka u Sarajevu, te Narodna i univerzitetska biblioteka u Banjoj Luci.

Nažalost, barbari su kroz historiju rušili, palili i skrnavili  biblioteke širom naše domovine. Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. aprila 1896. godine i od tada je svjedok mnogih događaja u gradu na Miljacki. Za vrijeme opsade Sarajeva, od 1992. do 1995. godine, Vijećnica je bila više puta granatirana. U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine je zapaljena, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, te oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata, koji svjedoče o istoriji BiH, dok je unutrašnjost gotovo potpuno uništena. Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine, pa je ponovo svečano otvorena 9. maja 2014. godine.

Vjerujemo da ste, dragi mališani, čuli za stradanje sarajevske Vijećnice! Pamtite taj događaj i ne zaboravljajte genocid nad knjigom  i čovjekom!  U plamenu su, za sva vremena, nestala dva miliona knjiga, tristo vrijednih rukopisa i kulturološko blago neprocjenjive vrijednosti!

Vijećnica je bila i ostala svojevrsni čuvar kulturno-historijskog nasljeđa  naše domovine.  Nakon obnove, danas ponovno izsijava najljepšim bojama ovoga svijeta.Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt