Blog Details

Draga djeco, danas vas vodimo u obilazak jedne od najznamenitijih biblioteka u Bosni i Heregovini - Gazi Husrev – begove biblioteke u Sarajevu.

Vjerujem da ste radoznali i da jedva čekate da vidite i prelistate neke od tih pisanih bisera u ovoj čarobnoj biblioteci,kojoj nema nadaleko ravne,kako po veličanstvenom  izgledu, tako i bogatoj ponudi prelijepih i nezaboravnih riječi, koje su ispisali velikani historije, sa znamenitim Gazalijem na čelu!

Veličanstveno je ovo bibliotečko zdanje i po svom modernom izgledu ne zaostaje za najmodernijim bibliotekama modernog Zapada, kako oslovljavamo Ameriku, Englesku,Njemačku i druge moderne države.

Trenutno, ova biblioteka ima oko stotinu hiljada  takozvanih bibliotečkih  jedinica: knjiga,rukopisa,časopisa i drugih dokumenata i to na arapskom, turskom, perzijskom,bosanskom  i još nekim evropskim jezicima!

I dok budete obilazili ovaj hram kulture, na  njegovim rafama  moći ćete pronaći  preko deset hiljada  bibliotečkih jedinica,koje čine kodeksi rukopisa,sa oko dvadeset hiljada djela iz islamskih nauka, orijentalnih  jezika,lijepe književnosti, filozofije,logike,historije,medicine i veterine, kao i matematike,astronomije i drugih nauka.

Da,da, dragi naši najmlađi i najdraži - vi, koji se okupljate pod krovom ove, sve brojnije organizacije,koja se zove „ABC Djeca“ - mnoge naše biblioteke ovdje,u vašoj i našoj domovini, što Bosna i Hercegovina se zove, puno „govore“ o našoj višestoljetnoj kulturi, u kojoj se njenom veličanstvu knjizi oduvijek posvećivala posebna pažnja!

Ubjeđeni smo i mi,ovamo daleko, da ste svako od vas već pročitali koju knjigu i da ste, čitajući je, uživali u jezičkom blagubosanskohercegovačkom.

Nego, da ne dangubimo, molimo vas da nam se pridružite u nastavku našeg obilaska ove biblioteke,koja se nalazi na pedesetak metara od prelijepe Begove džamije,koju je takođe podigao veliki dobrotvor Gazi Husrev – beg.

Stojimo, evo sada, pred najstarijim rukopisom u ovoj biblioteci, poznatim kao četvrti svezak poznatog teološko-mističnog djela velikog učenjaka Ebu Hamida  Muhameda el - Gazalija.

Mnogi od ovih rukopisa su stariji više od hiljadu i petsto godina i prepoznatljivi su po ukrasima!Tu su fondovi rukopisa orijentalistike, periodike i Evropski fond, te fondovi arhivske građe i fototeka.

Obzirom da ste vi još mali,ali da znate puno o internetu,laptopu i drugim modernim uređajima, želimo vas obavjestiti da je do sada u ovoj biblioteci obrađeno čak deset hiljada i stotinu devedeset rukopisa, u čak osamnaest svezaka, te da je cijeli Fond mikro-filmovan idigitaliziran   i  da su takozvani meta-podaci i vama dostupni putem baze podataka ove biblioteke!

Pošto je naša domovina prepuna biblioteka, mi ćemo u nastavku da vas podsjetimo na još samo njih tri, pošto nam je ograničen prostor za šire priče o bibliotekarstvu. Idemo na trenutak do prelijepog grada Tešnja.

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt