Blog Details

                                               

Draga ABC Djeco, vraćamo se u dubinu naših šuma, u kojima putnik – namjernik može  naići i na – pećinu.

Šta je pećina?

Pa, to je prirodna šupljina u zemljinoj kori.Pećine su oblikovane naslagama gipsa, soli, stijena i leda i dijele se na suhe i riječne . Kroz njih često teku rijeke i potoci.U dubini pećina formiraju se pećinski nakiti, koji se zovu stalaktiti i stalagmiti. Osnovni dijelovi svake pećine su ulaz,kanal i dvorana.

Obišao sam mnoge od njih, a na mene je najsnažniji utisak ostavila Djevojačka pećina kod grada  Kladnja. Na ulazu u pećinu nalazi se grob. Po legendi, koja datira iz Osmanskog perioda, hrabra neznana djevojka iz tog grada opkladila se sa momcima i djevojkama, na posijelu u svojoj kući, da će sama, s fenjerom u ruci, otići u planinu, ući u pećinu i nasuti bardak vode.

U ruci je ponijela samo vreteno, da joj se tek tako nađe pri ruci. Pošto je kuća bila nedaleko od pećine, uzaludno su je čekali momci i djevojke njen povratak, pa se grupa njih najhrabrijih uputila u pećinu. Našli su nesretnu djevojku, u dubini pećine,kako leži mrtva, sa bardakom punim vode u ruci.Kada su je pokušali podići i prenijeti kući, primjetili su da su njene dimije bile probodene vretenom, koje je  zabodeno duboko u zemlju. U narodu i danas kruži priča da je djevojka, po ulasku u pećinu, čučnula da naspe vode, potom se okliznula i nehotice zabola oštro vreteno kroz diimije, tako da je u strahu pokušavala da izvadi vreteno iz zemlje i u toj grčevitoj borbi sa vretenom naprasno je umrla.

U jednom od narednih tekstova priredićemo vam, draga djeco, kazivanja o pećinama: Vjetrenica,Bijambare,Orlovača, Govještica,Lukina pećina i ona, na izvorištu rijeke Bioštice u Maluši, kod moje rodne Knežine.Narednih dana otići ću u svoj kraj,nedaleko od kladanjske Djevojačke pećine. Valjda imadnem sreće i čujem slavujev prvi ovogodišnji poj...Ko zna, možda dobijem i muštuluk i podijelim ga sa vama!

 

 Priredio Velid Džindo

 

 

 

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt