Blog Details

BOSANSKI JEZIK I USPAVANKE

Draga naši prijatelji, okupljeni oko ABC Djece,

Svi smo mi odrastali uz uspavanke, tople i umilne pjesme, koje su - nad našim bešikama – kao pauk mrežu -  plele naše majke, očevi i nane...Dok su nas - posvunoć i povazdan - s radošću  i nježno - ljuljali, ninali i umivali  naše mlađahne duše, mameći prve, nevješte osmjehe.

 I sada u našim sjećanjima i u dnu naših duša, lelulaju stihovi – Spavaj, spavaj mili sine, Spavaj, spavaj mila šćeri, Spavaj, spavaj, naše zlato, naše zlato, ne harato...

Znale su naše majke i očevi, naše nane i djedovi, da te naše uspavanke djeluju na nas smirujuće, poput kapi svježe vode, koje utoljuju dugotrajnu žeđ.

Ni naučnici se nisu libili da u svojim radovima ustvrde  da pjevanje i kazivanje naših majki, očeva, nana, baka i djedova - čine prve mjesece bebinog života ljepšim i da one djeluje pozitivno na razvoj mozga i govora kod novorođenčadi.

Ne znamo da li da plačemo ili da se smijemo nad tom istinitom radošću, koja nas i danas obuzima i zapljuskuje pri pomisli na ta bezbrižna i lijepa, tanahna minula vremena naših odrastanja.

Svi smo se mi - nebrojeno puta - nadnosili nad bešike i bebe u njima i uživali gledajući tu ljepotu Božijeg stvaranja i trajanja – u bebe koje odrastaju, pod kišom nezaboravnih i toplih riječi, koje su se prosipale po bešici i bebi u njoj.

Kažu znameniti mislioci da je takav odgoj i kasnije – pjevanje pjesmica i pričanje bajki, te grljenje, milovanje i ljubljenje tih najdražih stvorenja - aktivirao bebin mozak, koji je ubrzo počeo povezivati zvukove i izgovorene riječi u jednu smislenu cjelinu, da bi potom - vrlo brzo - riječi počele dobivati pravo značenje u bebinom mozgu.

Zarovio sam na trenutak u vlastitu i prošlost svih nas i saznao da su ugledni psiholozi smatrali pjevanje uspavanki i razgovor sa bebom  izuzetno važnim  za razvoj svakog djeteta. Roditeljska blizina i pokreti tijela, prilikom govora i pjevanja, umirivali su bebu i neizmjerno pomagali njeno utonuće u san.

Pjevanjem i govorom bebe su pripremane, zapravo, za svoj govorni izraz -  u našem slučaju Bosanski jezik - kojem Vas, draga naša dječice, evo i  na ovaj način - podučavamo kroz naš Projekat pod nazivom - ABC Djeca.

A sve je počelo davno. Vrlo davno.

Bolji poznavaoci historije tvrde da je prvi pisani trag o uspavankama star  čak četiri hiljade godina. Radi se, kažu oni, o uspavanki zapisanoj na kamenoj ploči iz Babilona.

U jednom britanskom istraživanju, provedenom među ženama iz različitih zemalja, istraživači su došli do zanimljivog zaključka da žene – bez obzira na svoje porijeklo – koriste iste tonove i pjevaju uspavanke bebama na isti način. Čak je i ritam uspavanki jednak.

Ovo istraživanje takođe je pokazalo da su maženje i ljuljanje beba - uz nježno pjevanje – pomogli stvaranju čvršće veze između roditelja i djece. Štaviše, naučnici su svim majkama preporučili pjevanje još za vrijeme trudnoće, jer beba, kažu, može čuti zvuke - već oko 24. sedmice trudnoće, tvrde naučnici.

Eto zašto smo se odlučili – draga naša djeco, širem svijeta - kao i vaši roditelji, nane, bake i djedovi - da sve vas, a posebno okupljene oko ABC Djece, podsjetimo na važnost uspavanki za vaše odrastanje, pa i učenje svog maternjeg jezika.

Vođeni ovim razmišljanjima, u mislima smo sa nezaboravnom uspavankom, u kojoj autor ovako pjeva...

Tiho noći, moje zlato spava,

Nad glavom joj, od bisera grana

A  na grani, k'o da nešto bruji

 To su mali, sićani slavuji.

 Kad je mjesec, nebom zaplovio,

 Ja sam svoje zlato poljubio.

Pokrio joj i lice i grudi,

 Da se moje zlato ne probudi.

 Tiho noći, moje zlato spava,

 Blijedi mjesec nebom obasjava.

 Tiho pojte malehni slavuji,

 Da se moje, zlato ne probudi...

Za kraj, ovaj autor mora biti malo i ličan. Ja sam svome unuku umjesto bicikla ili nekog drugog dara, prva četiri rođendana, obilježio sa četiri kratke knjižice pjesama i priča,  u kojima sam rječju i slikom  pratio njegovo odrastanje. Među pjesmama se našla i jedna uspavanka.

Biću slobodan da je objavim na kraju ovog kratkog osvrta na uspavanke, uz koje smo odrastali. I ti - i ja  i svi mi...

SPAVAJ DRAGI IBRAHIME

Spavaj spavaj Ibrahime

Sanjaj ljeta hladne zime

Sanjaj rodno polje zlatno

Na sahatu hitro klatno

Sanjaj brda i planine

Sanjaj cvijeće sanjaj sine

Sanjaj vjetar sanjaj silni

I u gori poj umilni

Čarnu dugu silnu kišu

Vlati trave što se njišu

Spavaj zlato spavaj sneno

Sanjaj sijeno pokošeno

Sanjaj vjetar cvrčka poj

Sanjaj pčela sanjaj roj

Sve to sanjaj Ibrahime

Dok se njišu ove rime...

 

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt