Blog Details

VIJESTI IZ DOMOVINE - DOBOJ ISTOK:

LJETO POSVEĆENO NAJMLAĐIM IZ DIJASPORE

 

Izložbom u Općini Doboj Istok, Centar za dijasporu “Mreža”   započeo je manifestaciju “Dani bosanskog jezika”, koja je potom predstavljena  i stanovništvu Sanskog Mosta, nekoliko dana kasnije.

 

Predavanje o očuvanju bošnjačkog identiteta održano je za djecu iz dijaspore, koja su se nalazila na ljetovanju u Bosni i Hercegovini. 

 

Planirano je da se Program i manifestacije u našoj domovini održavaju sve do sredine oktobra, u više od dvadeset gradova i općina, a već početkom novembra planirana je velika evropska turneja. Istodobno je ova organizacija započela i akciju dodjele bajramskih paketića u povratničkim džematima i djeci bez roditeljskog staranja.  


 

Načelnik Općine Doboj Istok, Kemal Bratić,  svečano je otvorio izložbu pod naslovom "Bosanski jezik".

Ispred organizatora - Centra za dijasporu “Mreža” – našim najmlađim gostima  obratio se predsjednik Adis Tanović, a potom i  doktor Alica Arnaut, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, i doc. dr. Dženan Kos, direktor Javne ustanove Gradska biblioteka Travnik.

Općina Doboj Istok i Centar za dijasporu “Mreža” su najavili saradnju i na narednim projektima, koji imaju za cilj uvezivanje bosanskohercegovačke dijaspore i naše domovine.

Kroz ovaj Projekat Centar za dijasporu „Mreža“ želi istaći milenijski kontinuitet bosanskog jezika, koji će zajedno sa bosanskom državnošću biti predstavljen kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo. Pokrovitelji su gradovi i općine Federacije Bosne i Hercegovine.

Istodobno, započela je i akcija dodjele bajramskih paketića u povratničkim džematima i djeci bez roditeljskog staranja. Centar je do sada obezbjedio oko hiljadu paketića, a pokrovitelji su općine Federacije BiH, džemati i udruženja iz dijaspore.

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt