Blog Details

SARAJEVO U ČIKAGU


Posljednjeg dana mjeseca marta u čikaškom Fild muzeju  otvorena je  izložba pod nazivom "The First King of Europe", što u prevodu na bosanski jezik znači “Prvi kralj Evrope". 

Zanimljivo je da je Odjeljenje za arheologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine izložilo trinaest predmeta iz Bronzanog i Željeznog doba, od Sedmog do Četvrtog stoljeća prije nove ere.

Američkoj i svjetskoj javnosti predstavljena je grobna cjelina ženske osobe, sa izuzetno bogatim prilozima, iskopanim početkom dvadesetog stoljeća na području Donje Doline, na periferiji Bosanske Gradiške, a ostali izloženi eksponati vezani su za bihaćko mjesto Ribić i glasinački lokalitet Ilijak, nedaleko od Knežine, kod Sokoca.

Naš nastup na ovoj velikoj arheološkoj svjetskoj smotri predstavlja važan trenutak, kako za  Zemaljski muzej, tako i za grad Sarajevo i državu Bosnu Hercegovinu, koja spada u red najbogatijih zemalja arheološkim nasljeđem.

Predstavnici bosansko-heregovačkog i sarajevskog Zemaljskog muzeja ističu da je cilj projekta da se “….kroz ovu međunarodnu izložbu istraži i predstavi razvoj političke hijerarhije našeg regiona, i to u vremenu kada rana poljoprivredna naselja prerastaju u kneževine, kraljevstva i monarhije".

Na ovoj reprezentativnoj izložbi arheološke primjerke izložila  su i dvadeset i četiri muzeja i instituta iz centralne Evrope i Balkana i isto toliko svjetskih država. 

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt