Blog Details

JEDNO PODSJEĆANJE 


Dragi naši dječaci i djevojčice, okupljeni oko projekta ABC Djeca, sto posto vjerujemo da vaši roditelji pamte imena Muhameda Fazlagića Fazle, koji je majstorski izveo potresnu pjesmu „Sva bol ovog svijeta“, u irskom Dablinu, koja je zauzela petnaesto mjesto na Evroviziji i to u najtežim bosansko-hercegovačkim vremenima. 


Autori melodije bili su Dino Merlin i Fahrudin Pecikoza.


- Trčali smo bosonogi preko sarajevske aerodromske piste, potom  nas je vozio autobus bez stakala do Mostara, hapsila nas je hrvatska vojska na dvadeset - četverosatnom putovanju do Zagreba i tako iscrpljeni osvojili smo - petnaesto mjesto u Dablinu, prisjeća se Fazla.


Njegovim stopama nastavili su uspješno predstavljanje naše domovine  na Evroviziji Alma Čardžić i Dejan Lazarević, koji su osvojili petnaesto mjesto 1994., sa melodijom „Ostani kraj mene“, a  dvije godine kasnije Alma je, sa pjesmom Milića Vukašinovića „Goodbye“, zauzela dvadeset i drugo mjesto.


Sjećate li se pjesme „Lejla“? A kako bi se sjećali kad je većina vas rođena kasnije! Ali, zato smo mi tu da bismo vas podsjetili na te veličanstvene uspjehe naših muzičkih stvaralaca, kako vam ne bi  promakle te važne informacije za vaše generacije. Te, dvije hiljade i četvrte godine Vratničanin Hari Varešanović maestralnom izvedbom pjesme „Lejla“, osvojio TREĆE mjesto na prestižnoj Evroviziji!


Sjećate se sigurno i uspješnih nastupa Dine Merlina. Bio je najuspješniji  2011. godine  u Dizeldorfu, zauzevši šesto mjesto sa melodijom „Love in Rewind“, dok je 1999. godine bio sedmi u Jerusalemu, sa melodijom „Putnici“. 


A onda slijedi dugačak spisak učesnika Evrovizije, sa adresom – Bosna i Hercegovina.

U takmičenju za visoko mjesto na Evroviziji Sarajlija Deen Backović je bio deveti, a solidan plasman imali su i ostali bosansko-hercegovački učesnici Evrovizije - Davorin Popović, Mija Martina, Maja Tatić, Nino Pršeš, grupa Feminnem, Marija Šestić, Amila Glamočak, Goraždak Laka i njegova seka, te Regina, Vukašin Bajić i brojni drugi muzički znalci. 

U bivšoj Jugoslaviji bosanskohercegovački muzičari nastupali su četiri puta. Godine 1964. prvi put nas je predstavljao moj bivši dobri drugar, sarajevski pjevač Sabahudin Kurt, sa pjesmom „Život je sklopio krug“. Devet godina kasnije Zdravko Čolić je nastupio sa pjesmom „Gori vatra“, a 1976. predstavljala nas je grupa „Ambasadori“ sa pjesmom „Ne mogu skriti svoj bol“. Godine 1981. godine druga „Lejla“, u izvedbi Seida Memića Vajte, plasirala se na petnaestu poziciju. 


Ovo su podaci za pamćenje!

 

A za sjećanje su i brojne druge zabavne pjesme. Možda su vam pričali roditelji, a možda su i nama dali u zadatak da vas podsjetimo. Riječ je   o brojnim nezaboravnim melodijama, od kojih izdvajamo „Selmu“, koju je napisao naš genijalni humorista Vlado Dijak, a otpjevali su je, svako na svoj način, Zdravko Čolić, Željko Bebek i „Bijelo dugme“. 


I mnogi drugi pjevači u nastajanju!


Sjećate li se recimo i nezaboravne sevdalinke o „Džafer begovoj kaduni“, najljepšoj udovici od postanka Banje Luke! 


Ili Emine, rodom iz Mostara!


Ili Fatime Olovljanke...


Uostalom, svaki grad imao je svoju ljepoticu, koja je zračila i  stasom i glasom. 


Naravno, prodefilovali su i brojni drugi umjetnici ovim zemljanim i vazdušnim prostorom i ostavili nam u amanet brojne hitove i pjesme za nezaborav! Jednostavno, Bosanci i Hercegovci su na djelu pokazali izuzetan talenat. Teško je i nabrojati sva ta imena. Od Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Bebe Selimović, do Mehe Puzića, Nade Mamule, Zehre Deović, Zore Dubljević, Hanke Paldum.... U novom talasu pristigoše nam potom Halid Bešlić, Dino Merlin i cijela plejada vrhuskih majstora sevdaha i folk i pop muzike.
Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt