Blog Details


TURISTIČKE DESTINACIJE

SARAJEVO – ŽIVI MUZEJ


Među pedeset i dvije poželjne svjetske turističke destinacije u ovoj godini Njujork Tajms je ovih dana uvrstio i glavni grad Bosne i Hercegovine! 

Istina, jedini zapadno-balkanski glavni olimpijski grad svrstan je na posljednje mjesto, ali, neko mora biti i zadnji, zar ne! 

Prvih deset mjesta pripalo je Londonu, japanskom Morioku, Monument Valley Navajo Tribal Parku, škotskom Kilmartin Glenu, novozelandskom Aucklandu, kalifornijskom Palm Springsu, australskom  Kengur Islandu, albanskoj rijeci Vjosa, ganskom Acceu i  norveškom Tromsou.  

Sve čestitke olimpijskom Sarajevu i njegovim turističkim uposlenicima!

Ovaj ugledni američki časopis zasniva svoj izbor na raskošnim prirodnim ljepotama grada i naše države, izvrstan meni, ovdašnju raznobojnu kulturu i njena dobra i avanturističke pogodnosti. Među brojne prednosti časopis pominje historijske i vjerske znamenitosti, ilustrujući to katoličkom katedralom, sinagogom, Begovom džamijom i pravoslavnom crkvom, podignutim u centru grada. 

Časopis neizostavno pominje Latinsku ćupriju i atentat na austrougarskog cara 1914. godine, koji je bio povod da otpočne jedan od najtežih svjetskih sukoba – Prvi svjetski rat.

Pominju se i Četrnaeste zimske igre, ali i teška politička situacija u zemlji, te ne sanirane ratne rupčage po sarajevskim zgradama i soliterima.

Ipak, za Sarajevo, ovaj časopis na kraju tvrdi da predstavlja ”živi muzej”! 
Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt