Blog Details

JUBILEJ POSVEĆEN ZNAMENITOM BOŠNJAKU


Ove godine Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” obilježava značajan jubilej – stotinu dvadeset godina postojanja! Tim povodom održan je skup pod naslovom “Neminovnost”, na kojem su u središtu pažnje bili ime i djelo Alije Isakovića i njegov kulturološki značaj za Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod.

Tokom svog kratkog života Alija Isaković bio je tijesno vezan za ovu zajednicu i neizmjerno je puno pomogao u obnovi rada Bošnjačke zajednice “Preporod” 1990. godine.

Na ovaj način njeguju se i čuvaju sjećanja i jača svijest o značaju Isakovićevog grandioznog djela, naročito za bosanski jezik, književnost i kulturu u cjelini. Uz ostala, nezaboravna su djela ovog našeg velikana antologija "Biserje", izdata  1972. godine, potom Riječnik zanimljive leksike u bosanskom jeziku 1992. godine, kao i prve Antologije bošnjačke književnosti i savremenog riječnika bosanskog jezika.

Njegovi romani, a pogotovu njegove pripovijetke, pripadaju sferi bošnjačke i bosanskohercegovačke pripovijetke, koju nazivamo avangardnom i modernom.  
 
Važno je takođe istaći da je Isaković bio jedan od utemeljitelja edicije Bošnjačka književnost u stotinu knjiga, te bio predsjednik Pravopisne komisije, koja je definisala smjernice i okvire za izradu prvog Pravopisa bosanskog jezika, koji je 1996. godine objavio upravo “Preporod”. 

 -…Bosanski jezik nije nastao ni u okrilju srpskog, ni u okrilju hrvatskog jezika, nije njihova izvedenica, već jedna od objektivnih naposrednosti, govorio je Alija Isaković.

  
Istaknuta je ogromna važnost njegovog djela "Biserje" za otpočinjanje procesa priznavanja bosansko-muslimanske, bošnjačke i bosansko-hercegovačke književnosti, kao i Isakovićev Zbornik "Hasanaginica" iz 1975. godine, sa nizom prevoda na brojne svjetske jezike.


 Na ovom skupu rečeno je da je Alija Isaković, dvjesto godina nakon njenog prvog objavljivanja ,“…vratio Hasanaginicu kući”.

Supruga ovog kulturnog bosansko-hercegovačkog velikana Emina Kečo Isaković kazala je da je sudbina odredila i njen cjelokupni život. 

- Život uz Aliju i sa Alijom jeste drama, ali i bajka i priča i roman i balada i istraživanje, trka sa vremenom, te da je njegovo djelo svjetionik i vatra koja snažno grije četvrt vijeka, kazala je gospođa Emina. 

Na ovom skupu istaknuto je da je Alija Isaković napisao najprije izuzetan roman "Sunce o desno rame" i tako ukoračio u svijet književnosti, te je naglašeno da je njegova jedina želja bila - opstanak bošnjačkog naroda i naše države.


Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt